Αύγουστος 8, 2010
« Η σκοπιανή πλευρά ζητά να ανοίξουν πολλά σημεία όπου θα μπορεί να διέρχεται ο διασυνοριακός τοπικός πληθυσμός, αλλά η Ελλάδα δε έχει δώσει ακόμη κάποια απάντηση», γράφει το BBC στην σλαβική γλώσσα στη διαδικτυακή έκδοση του για τα Σκόπια.
Το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών ερμηνεύει το αποτέλεσμα αυτό ως επίσημη πολιτική της Ελλάδας για τα σύνορά της.
Στον ελληνικό γειτονικό Δήμο του Πολυκάστρου, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έχουν καμία πληροφορία σχετικά με τις σκοπιανές πρωτοβουλίες.
Απόσταση 1,5 χιλιομέτρων χωρίζει το οδικό δίκτυο των συνόρων από τη Γευγελή στην Ελλάδα μέσω της Ειδομένης. Είναι η συντομότερη διαδρομή που οδηγεί από την πρωτεύουσα της πΓΔΜ στην Ελλάδα.
Ο παλιός δρόμος είχε δημιουργηθεί πριν από σαράντα χρόνια αλλά μετά το πάγωμα των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών ο δρόμος από την πλευρά της Ελλάδας έχει κλείσει.
Τώρα, μετά από μια εξαετία καλής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών πόλεων των δυο συνοριακών περιοχών, Γευγελής και Πολυκάστρου, ο Δήμος της Γευγελής προέβαλε την πρωτοβουλία της ανανέωσης της σύνδεσης.
Οι λόγοι είναι πολλοί, διατείνονται οι σκοπιανοί, ειδικά τώρα με την κρίση στην Ελλάδα που οι Έλληνες μεταβαίνουν στη Γευγελή για ψώνια (αλλά και για τα καζίνο της περιοχής).
Μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα ολοκληρώθηκε πέρσι η γέφυρα Suva Reka που ενώνει το δρόμο με αυτόν της ελληνικής Ειδομένης, αλλά υπολείπεται ακόμη ένα μικρό κομμάτι.
Ο δήμαρχος της Γευγελής Ιβάν Φράγκοφ περιμένει τη κίνηση των δύο κυβερνήσεων για να ολοκληρωθεί το έργο.
«Από την πλευρά της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης η πρόταση έγινε αποδεκτή. Οι πρωτοβουλίες των δύο εκατέρωθεν δήμων κοινοποιήθηκαν στα υπουργεία των Εξωτερικών των δύο χωρών, για την αποδοχή των προτάσεων τους».
Εξάλλου ο δήμαρχος Πολυκάστρου, Δημήτρης Σμυδάκης, θα τονίσει σχετικά:
«Εμείς επιδιώκουμε να κάνουμε έναν δρόμο από τον ποταμό Αξιό μέχρι τα σύνορα, περίπου 15 χιλιομέτρων, έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα από την Ελλάδα προς τη Γευγελή και αντίθετα».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζόραν Πέτροφ η Ελλάδα δεν πληροί τα ‘σκοπιανά δεδομένα’ των νέων τοπικών συνοριακών διαβάσεων.
«Γνωρίζουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις διαφορές που υπάρχουν», θα πει ο Πέτροφ, « υπάρχει μια σειρά πραγμάτων τα οποία έχουν παγώσει τελείως από την ελληνική πλευρά. Όπως η μη αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας, ο ‘μακεδονικός’ λαός και το όνομα ‘Μακεδονία’»
Σήμερα υπάρχουν τρεις διασυνοριακοί σταθμοί μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος