Σεπτέμβριος 6, 2010.
«Δεν θα αναγκαστούν οι μειονότητες το Σεπτέμβριο να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για να εξασφαλίσουν τα βιβλία των παιδιών τους», γράφει η αλβανική εφημερίδα “Gazeta Shqiptare”.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση, συνεχίζει η εφημερίδα, αποφάσισε να παρέχει δωρεάν βιβλία στα παιδιά της ελληνικής και της σκοπιανής μειονότητας αλλά όχι στη μειονότητα των Ρομά, γιατί οι ‘γύφτοι’ κατά κύριο λόγο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας.
Η αλβανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι το κόστος των μειονοτικών βιβλίων είναι υπέρογκο σε σχέση με την έκδοση των αλβανικών σχολικών βιβλίων.
Ο σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, Γιοβάν Κρίστικι, εξηγεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από το Υπουργείο, έπειτα διεθνών συστάσεων, και δεν λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά κριτήρια.
Ερώτηση της Εφημερίδας: Γιατί πρέπει να επιβαρύνεται το κράτος και να παρέχει δωρεάν βιβλία στις δύο μειονοτικές κοινότητες;
Απάντηση: Όλα τα παιδιά των δύο μειονοτήτων θα επωφεληθούν από την παροχή των βιβλίων που διατίθενται δωρεάν. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν διεθνών συστάσεων για τη ίση μεταχείριση των μειονοτήτων. Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές θα πρέπει το σύνολο των παιδιών των μειονοτήτων να διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα. Και αυτό είναι πολύ δαπανηρό για εμάς.
Ερώτηση: Γιατί είναι δαπανηρό;
Απαντ. : Τα βιβλία αυτά των παιδιών είναι πολύ ακριβά, γιατί τυπώνονται σε πολλά αντίγραφα. Ένα βιβλίο για τα μειονοτικά παιδιά έχει κόστος περίπου 15.000 λεκ.
Ερώτηση: Η παρούσα απόφαση λαμβάνει υπόψη της τα οικονομικά κριτήρια των οικογενειών των μειονοτήτων; Γιατί, ορισμένες οικογένειες, μπορεί να είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.
Απάντ.: Όχι. Οι διεθνείς συστάσεις, προς τη χώρα μας, δεν καθορίζουν οικονομικά κριτήρια και εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι σχετικό με αυτά. Δεν θέλουμε να βλάψουμε την εικόνα της Αλβανίας, άλλωστε όλα αυτά τα παιδιά εντάσσονται στο σύστημα της επιστροφής των σχολικών τους βιβλίων.
Ερώτηση: Δεν θα ήταν σωστό και τα παιδιά των Ρομά και των κοινοτήτων των αθίγγανων , που είναι πολύ φτωχές να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο;
Απαντ.: Θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση όπως όλες οι αλβανικές οκογένειες. Αν οι οι Ρομά και οι ‘γύφτοι’ είναι γραμμένοι στους δημοτικούς καταλόγους και δεν έχουν οικογενειακό εισόδημα, θα επωφεληθούν από το σύστημα αποζημίωσης.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος