Σεπτέμβριος 11, 2010.
«Σε γενικές γραμμές, η κοινωνία μας είναι σφιχτή, οι πολίτες επικεντρώνονται στις ευρωπαϊκές αξίες και πιστεύω ότι στη Βουλγαρία, προς το παρόν, καμία θρησκευτική ή εθνική κοινότητα δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή τρομοκρατίας»
Τα παραπάνω είπε σε συνέντευξή της, προς το βουλγαρικό πρακτορείο «Φόκους», η Μιτρέβ Άνγκελ, ειδικευμένη στην τρομοκρατία και τις εθνοτικές συγκρούσεις.
Θα τονίσει, όμως, στη συνέχεια ότι αν υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, αυτές εντάσσονται μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού μοντέλου.
«Νομίζω ότι η ανοχή είναι προτέρημα για μια χώρα που δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα αρνητικά γεγονότα.
Αυτά δεν αποκλείονται , και πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο να κλίνουν προς αυτά ομάδες ή πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται υπό την επήρεια εξωτερικών ιδεολογιών, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών.
Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που οι υπηρεσίες μας έχουν τα μέσα να τις αντιληφθούν καθώς και τους πόρους για την πρόληψή τους», σχολίασε η Μίτρεβ.
Η αντι-τρομοκρατική πολιτική της Βουλγαρίας, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, εντάσσεται στο νέο διεθνές καθεστώς, μετά τις δημοκρατικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί και που έχουν ως αποτέλεσμα τη νέα στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στο κόσμο.
Με την ευκαιρία της μνήμης των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η Μίτρεβ όρισε την τρομοκρατία ως φαινόμενο που γίνεται ολοένα πρότυπο συμπεριφοράς.
Καταδίκασε το κάψιμο του Κορανίου τονίζοντας ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία με τις δικές της αξίες.
«Το ζήτημα της τρομοκρατίας πρέπει να ενώνει τον κόσμο και για να αποτρέπονται εγκληματικές ενέργειες στις οποίες τα θύματα, πάντα, είναι αθώοι πολίτες», τόνισε η Μίτρεβ.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος