«Σε υστερική κρίση η Ελλάδα, ψάχνει για το θησαυρό του Αλή Πασά»…




Σεπτέμβριος 17, 2010.

Ο Αλή Πασάς ο Τεπελενλής ( από το Τεπελένι) μπήκε πάλι στο προσκήνιο, με διπλό ενδιαφέρον, πρώτα από τους Έλληνες ‘θησαυρο-θήρες’ και δεύτερο από τους Αλβανούς που κρατούν ζωηρό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των …κυνηγών.

«Μια ομάδας ερευνητών στην Ελλάδα», γράφει το ‘Μπαλκάνβεμπ’, «έβαλε σκοπό να αναζητήσει τους αμύθητους θησαυρούς που είχε στην κατοχή του ο Αλή Πασάς από το Τεπελένι, αλβανικής καταγωγής, διοικητής των ευρωπαϊκών εδαφών της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας, κατά την περίοδο 1744-1822. Ο θησαυρός δεν είναι μικρός, αλλά υπολογίζεται σε 30 τόνους χρυσού και κοσμημάτων».

Η ομάδα των θηρευτών του αμύθητου θησαυρού έχει αρχίσει την έρευνά της από το μικρό χωριό της ‘Βασιλικής’, 350 χιλιόμετρα βόρεια (δυτικά) της Αθήνας. Οι αναζητήσεις μάλιστα υποστηρίζονται από τις τοπικές αρχές.

Στην αρχηγία της ομάδας αυτής, βρίσκεται και ένας ελληνο-αμερικανός, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται.

Την είδηση την κυκλοφόρησε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Ansa’. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βάϊο Ζιάκα, ο πρόεδρος της ομάδας των χρυσοθήρων έχει στα χέρια του ένα ιστορικό έγγραφο που εξηγεί που βρίσκεται η τοποθεσία του σπάνιου θησαυρού.

Στη διάθεση της ομάδας βρίσκονται δύο εκσκαφείς που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκάλυψη του θησαυρού, που από ότι λέγεται βρίσκεται σε περιοχή του χωριού ‘Βασιλική’. Το χωριό αυτό φέρει το όνομα της πολυαγαπημένης γυναίκας του Αλή Πασά του Τεπελενλή

Ο Αλή Πασάς ήταν ισχυρός φεουδαρχικός ηγεμόνας στην νότιο Αλβανία (έτσι γράφει το δημοσίευμα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε τότε ‘Αλβανία’, αλλά μόνον η ‘Ήπειρος’) με πρωτεύουσα τα Ιωάνννινα, όπου ήταν και η έδρα του Αλή Πασά, ο οποίος επαναστάτησε κατά της Οθωμανικής Πύλης και αυτονομήθηκε.

«Γεννήθηκε στο Τεπελένι από φεουδαρχική στρατιωτική οικογένεια», γράφει το αλβανικό κείμενο, «και γρήγορα διακρίθηκε για τις ικανότητές του και τα φιλόδοξα σχέδιά του».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος