ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο της CIA μπαίνει το διαδίκτυο

Σεπτέμβριος 28, 2010.



Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει για πρώτη φορά, νέους κανονισμούς που θα επιτρέψουν την παρακολούθηση των online χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα παραπάνω σημειώνει η ρουμανική εφημερίδα “Romania Libera” επικαλούμενη την εφημερίδα “New York Times”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο νόμου εθνικής ασφάλειας σχολιάστηκε ευρέως από τον Τύπο στην Ουάσιγκτον καθώς οι ιδιοκτήτες των εικονικών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να διαθέσουν τις πλατφόρμες τους στη διάθεση των αμερικανικών υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, ο Λευκός Οίκος θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου κατά της τρομοκρατίας στο Κογκρέσο τον επόμενο χρόνο. Ο νέος κανονισμός αποσκοπεί να εντάξει την παρακολούθηση των μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω email ή messenger και ιδίως μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, Facebook, Skype και MySpace.

Τα επιχειρήματα των αμερικανών εμπειρογνωμόνων ασφαλείας είναι ότι οι τρομοκράτες αποφεύγουν τη χρησιμοποίηση των κλασικών κινητών τηλεφώνων και στρέφονται τελευταία στη χρήση της διαδικτυακής επικοινωνίας.

Ο νομικός σύμβουλος και εμπειρογνώμονας του FBI, Βαλερί Ε. Καπόνι, δήλωσε ότι δεν αποτελεί μια νέα επέκταση της Αρχής, αλλά η διαφοροποίηση των μεθόδων παρακολούθησης των μηνυμάτων που στοχεύουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ αλλά και όλον τον κόσμο, για να υποστηριχθεί σε νέα πλαίσια η εθνική και διεθνή ασφάλεια.

Οι επικριτές των νομοθετικών αυτών πρωτοβουλιών δεν δίστασαν να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους, ισχυριζόμενοι ότι ο νέος νόμος παραβιάζει κατάφωρα κάθε κανόνα εμπιστευτικότητας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου.

Ο Τζέιμς Ντέπσεϊ, αντιπρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία δήλωσε ότι οι νέοι νόμοι που προωθούνται θα έχουν τεράστιες συνέπειες: «Βασικά επιζητείται να καταστήσουν τις υπηρεσίες του διαδικτύου προσβάσιμες στις υπηρεσίες, όπως έπραξαν με τις υπηρεσίες τηλεφωνικής επικοινωνίας για να έχουν τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που διαβιβάζονται», είπε διευκρινιστικά.



«Οι κατασκευαστές του λογισμικού δικτύωσης πρέπει να καταρτίσουν εκ νέου τα διαδικτυακά δεδομένα ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών», πρόσθεσε ο Ντέπσεϊ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος