Οκτώβριος 27, 2010.
Σκόπια.
Η διαδικασία ενός πολιτικού σχεδιασμού κατά των διακρίσεων, στα Σκόπια, εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική και ανεπαρκής, σύμφωνα με έκθεση του Ελσίνκι.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής πολιτικής, διαπιστώθηκε, ό,τι τα εκτεταμένα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις στην κοινωνία της πΓΔΜ, εξακολουθούν να υφίστανται αμείωτα ώστε να σημειώνονται διακρίσεις σε πολλούς κοινωνικούς τομείς.
Διακρίσεις παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έκθεση, με βάση το φύλο, την εθνικότητα, την θρησκεία, την αναπηρία, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και της ταυτότητας του φύλου και στην ελεύθερη έκφραση. Προστίθεται, ακόμη, ότι οι υφιστάμενοι νόμοι, περί διακρίσεων, δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους.
«Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα και έρευνες άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι παρακολουθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες και την δημοκρατική εξέλιξη της χώρας, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρακολουθούν, επίσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, προκύπτει ότι η πλέον καταπιεζόμενες ομάδες που υφίστανται διακρίσεις στη χώρα αυτή είναι οι γυναίκες, τα κορίτσια, οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι Ρομά, οι γκέι και οι λεσβίες, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες», αναφέρει η έκθεση.
«Την έκθεση αυτή την βλέπουμε ως μια ευκαιρία για την προώθηση της συνεργασίας και ενεργοποίησης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, στη δημιουργία και εφαρμογή της πολιτικής στην πΓΔΜ», δήλωσε η Αλεξάνδρα Ζλάτκοφσκα επικεφαλής του τμήματος για την εφαρμογή και το συντονισμό του Αγώνα Κατά των Διακρίσεων, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος