Οκτώβριος 22, 2010
Η σκοπιανή τηλεόραση ‘ Άλφα ΤΒ’ παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για ένα ακόμη (ελληνικό) μνημείο που τοποθετήθηκε στην περίφημη 'πλατεία των θαυμάτων' των Σκοπίων και το ‘δημοσιογραφικό μάτι’ ενός σκοπιανού, σκάλωσε στη λεπτομέρεια…
Έτσι, λοιπόν, έχουμε:
«Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών και ο Φίλιππος ο Β΄, πήραν τη θέση τους ζωσμένοι από τα μακεδονικά λιοντάρια», γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα για τη νέα διακόσμηση της πλατείας των Σκοπίων.
(Με ‘ιστορικά πρόσωπα’ τα οποία οι Σλαβομακεδόνες θεωρούν ως προγόνους τους, συμπληρώνουμε εμείς.)
Το μνημείο το οποίο τοποθετήθηκε, χθες, αναπαριστά το Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο να κάθονται αντικριστά, υπό το φως του ήλιου της Βεργίνας ( σόνσετο οντ Βεργίνα- сонцето од Вергина). Ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου κρατά μια επιγραφή στην οποία αναγράφεται «ΔЕМОКРАТИΥАТА Е ОϹНОVА ИА ВΛОВОΔАТА» δηλαδή « Η δημοκρατία είναι το θεμέλιο της ελευθερίας», ενώ κανονικά στα σκοπιανά έπρεπε να γραφεί - „демократијата е основа на слободата“ ( θα κάνουμε μαθήματα σκοπιανών τώρα…).
Και το πρόβλημα …ξεκινά από τα γράμματα αυτά, της επιγραφής.
Δηλαδή:
Αναρωτιέται ο συντάκτης του δημοσιεύματος,Αλεξαντάρ Ντιμιτρέφσκι, όπως το παρουσίασε η σκοπιανή τηλεόραση ‘Άλφα ΤΒ’ σε βίντεο.
«Υπάρχει μια σύγχυση, μερικά γράμματα είναι στην κυριλλική γραφή, μερικά είναι του λατινικού αλφαβήτου και μερικά είναι από το ελληνικό αλφάβητο.
»Για παράδειγμα το γράμμα «д», είναι σε σχήμα του ελληνικού «Δέλτα», τα γράμματα «Β» και «C» είναι στα λατινικά και τα γράμματα "B" και "V" είναι σαφέστατο ότι αντικαθιστούν τα κυριλλικά «J», επίσης το «Υ» είναι το ελληνικό ύψιλον το οποίο είναι τοποθετημένο εκεί (καθώς και «Λ» ‘Λάμδα’ »
Για τα Λιοντάρια, σημειώνει ο συντάκτης, έχουμε δαπανήσει 2.300.000 ευρώ. Πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες από τον προϋπολογισμό για να ολοκληρωθεί το έργο στο Κέντρο.
Στην ερώτηση γιατί έβαλαν τέτοια γράμματα στο μνημείο, το γραφείο του Τοντόροβιτς (σ.σ. Δήμαρχος Σκοπίων) θα είναι σε θέση να απαντήσει αύριο. Ο καλλιτέχνης Κωνσταντίν Γιάνεφ δεν μου έδωσε μια εξήγηση, ποια είναι η έννοια αυτών των γραμμάτων, επισημαίνει ο σκοπιανός δημοσιογράφος.
--
Σχόλιο: Αν έβλεπε αυτό το μνημείο ο Φίλιππος ο Β΄ θα έφριττε.
Μονάρχης, βασιλιάς να μιλάει για Δημοκρατία και να κρατά μια γραφή μπερδεμένη (σκόπιμα βέβαια, όπως διαπίστωσε και ο συντάκτης ο οποίος μιλάει για σύγχιση) από ...κυριλλικά γράμματα...
Αλλά τι να βάλει ο καλλιτέχνης ως πρώτο γράμμα το «д»; Αυτό το γράμμα δεν υπάρχει στο ελληνικό αλφάβητο, στην αλφαβήτα, δηλαδή, των αρχαίων Μακεδόνων.
Σωστά, λοιπόν, τα λέει ο συντάκτης: το θέμα δημιουργεί σύγχυση.
Πως να ...παντρέψει κανείς τους αρχαίους Μακεδόνες με το σλαβικό στοιχείο του μεσαίωνα; Μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν την κυριλλική γραφή, η οποία δημιουργήθηκε χίλια πεντακόσια χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο;
Ναι, υπάρχει μια σύγχυση...
Θα συμφωνήσουμε με τον σκοπιανό δημοσιογράφο. Κάτι δεν πάει στο πάζλ.
Ας το ξανακοιτάξουμε...
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος