Οκτώβριος 20, 2010
Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά το ζήτημα της ονομασίας. Η λύση η οποία θα δοθεί στο όνομα θα είναι τελική και για γενική χρήση, είπε ο Ευάγγελος Κωφός ο οποίος είναι ένας από τους δημιουργούς της ελληνικής στρατηγικής για το όνομα της πΓΔΜ, γράφει η σκοπιανή ‘Πρωϊνή’.
Ο Κωφός επισκέπτεται τα Σκόπια σε μια δεύτερη προσπάθειά του να εξηγήσει την ουσία της διαφοράς των δύο χωρών, όπως την βλέπει η Αθήνα.
Ο Έλληνας ιδεολόγος, μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ισχυρίστηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορούν με απόφασή τους να επιβάλλουν μια ταυτότητα στους πολίτες, αλλά αυτή είναι μια προσωπική επιλογή του καθενός. Επέμενε στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός όρος ώστε να ξεχωρίζουν οι «Μακεδόνες» των Σκοπίων από τους Μακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας και αυτή η διαφορά να είναι εμφανής παγκοσμίως.
«Το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ προσωπικό, αφορά αυτό καθ’ αυτό τους πολίτες. Ο καθένας έχει τη δική του ταυτότητα. Τα δύο κράτη δεν μπορούν να την επιβάλλουν.
»Το πρόβλημα των δύο χωρών, είναι το ζήτημα του ονόματος. Ένα όνομα που θα είναι κοινό για όλους και για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο Κωφός.
Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη, χθες, στο Πανεπιστήμιο της FON, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε ερώτηση φοιτητών:
«Εγώ είμαι Μακεδόνας, εσείς πως μπορείτε να με προσδιορίσετε;»
Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να γίνουν διαπραγματεύσεις εφ’ όσον υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο Κωφός υπεραμύνθηκε της ελληνικής θέσης:
«Όλοι έχουμε μια κόκκινη γραμμή. Η Ελλάδα έχει οπισθοχωρήσει πάρα πολύ, μέχρι που έφτασε σε ένα σημείο όπου υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δεν υπάρχει, δηλαδή, άλλο περιθώριο οπισθοχώρησης. Ξεκινήσαμε λέγοντας ‘όχι στα βόρεια σύνορά μας μια ‘Μακεδονία’ με ‘Μακεδόνες’ και φθάνουμε στο σημείο σήμερα να ζητάμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σίγουρα κάποιοι στην Ελλάδα δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή. Η Ελλάδα οπισθοχώρησε πολύ, δεν ζητά την μονοπώληση του ονόματος ‘Μακεδονία’.
Αν αυτό γίνει αποδεκτό και από την πλευρά σας, νομίζω ότι θα ανοίξει ο δρόμος για συμβιβασμό», είπε ο Κωφός.
Οι φοιτητές υπενθύμισαν τον Ευάγγελο Κωφό ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, στη Φλώρινα συγκεκριμένα, που διατείνονται ότι ανήκουν ‘εθνικά’ στους Μακεδόνες και τον ρώτησαν πως θα μπορούσαν αυτοί να ονομαστούν σε περίπτωση μια άλλης ονομασίας;
Το μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ εξέφρασε την άποψη ότι οι διάφορες ομάδες θα μπορούσαν να προσδιοριστούν με διαφορετικούς τρόπους.
Σε ερώτηση ενός φοιτητή «αφού είναι ‘Μακεδόνες’ γιατί δεν προσχωρούν στη ‘Μακεδονία’, ο Κωφός απάντησε ότι αυτή αποτελεί μια μεγάλη ιδέα που θα ολοκληρωθεί όταν η πΓΔΜ, ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η Ούτρινσκι Βέσνικ.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος