Νοέμβριος 19, 2010.
«Η ανεργία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το ένα τρίτο του πληθυσμού στα Σκόπια ζει σε συνθήκες φτώχειας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται κυρίως στους νέους ανθρώπους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεσή της για την πρόοδο της χώρας, απέστειλε σκληρή κριτική στη σκοπιανή κυβέρνηση, ζητώντας να μεριμνήσει δραστικά στον τομέα αυτόν», αναφέρει σήμερα το κανάλι ‘Telma’.
Σημαντική είναι και η παρέμβαση του αντιπροσώπου της ΕΕ, Έρβαν Φουερέ που ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
«Πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν ένα εξειδικευμένο επάγγελμα, η εξεύρεση εργασίας για αυτούς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Εκτίθενται στον κίνδυνο της ανεργίας με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας. Τα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής παρουσιάζουν σημαντική μείωση της ανεργίας εφαρμόζοντας πολιτικές για αύξηση θέσεων στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση (των Σκοπίων) δεν συμβάλλει πραγματικά στη μείωση της ανεργίας», επεσήμανε ο Φουερέ σε δήλωσή του.
Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Τζελάλ Μπαϊράμι απέρριψε την κριτική που έστειλε ο Φουέρε. Σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό «η κυβέρνηση εργάζεται μανιωδώς για την καταπολέμηση της φτώχιας, ιδίως στην ενθάρρυνση της απασχόλησης. Εντούτοις τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν ό, τι στη χώρα υπάρχει ανεργία πάνω από 32 τοις εκατό, είναι πραγματική», δήλωσε ο Μπαϊράμι.
«Θα ήθελα, όμως, να παραμείνω στο γεγονός ότι τουλάχιστον το 20 με 30 τοις εκατό των 340.000 εγγεγραμμένων ανέργων, δεν είναι πραγματικά άνεργοι. Εργάζονται στη ζώνη της παραοικονομίας», είπε ο υπουργός της Βαρντάρκσας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιοβάν Πεϊκόφσκι το κράτος οφείλει να εργαστεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο μόνος τρόπος για την πολιτική αυτή, είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση των εξαγωγών της χώρας.
Σύμφωνα με τη Κρατική Στατιστική Υπηρεσία το 31 % του ενεργού πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 200 δηνάρια την ημέρα (~3 ευρώ).
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος