Νοέμβριος 15, 2010.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία, ότι αν συνεχίσουν τις καταχρήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το καθεστώς της κατάργησης των θεωρήσεων, γράφει σήμερα η σερβική εφημερίδα «Alo!».
Η αντίδραση αυτή ήρθε μετά από ορισμένες χώρες της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, όπου στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξήθηκε, στη χώρα αυτή, σημαντικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο με πλαστές αιτιολογήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η «λευκή λίστα Σένγκεν» ισχύει από το περασμένο έτος για τους πολίτες της Σερβίας, της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου και θα αρχίσει σύντομα και η εφαρμογή της ελευθέρωσης των θεωρήσεων, για τους πολίτες της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας.
Η Τάνια Φάιον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι οι πολίτες των χωρών αυτών πρέπει να καταλάβουν ότι η είσοδος σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς θεώρηση, δεν σημαίνει ότι τους παρέχεται άσυλο στη χώρα αυτή.
«Εάν υπάρξει κατάχρηση του μέτρου αυτού, είναι δυνατόν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς των θεωρήσεων. Δεν πρέπει να συμβεί αυτό», είπε η Φάιον στο πόρταλ «Vesti online».
Οι γερμανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών της Σερβίας και της Βαρντάρσκας έχουν ‘εισβάλλει’ στη Γερμανία – κυρίως Ρομά- κάνοντας χρήση του καθεστώτος της ελεύθερης διακίνησης και προσμένουν για άσυλο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά όταν εφαρμοστεί η ‘Λευκή λίστα Σέγκεν’ στη Βοσνία και στην Αλβανία, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο, γράφει η σερβική εφημερίδα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε και η «Deutsche Welle», πρόσφατα, ο Βαυαρός υπουργός Emilia Müller ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς να σταματήσει το κύμα των αιτούντων άσυλο.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους μόνον στη Βαυαρία, ζήτησαν άσυλο 227 πολίτες της Σερβίας, ενώ το 2009 υπήρξαν μόνο 60 αιτούντες. Οι αριθμοί είναι σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η Σερβία καταλαμβάνει τη τρίτη θέση των αιτούντων άσυλο μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπως αναφέρει το πρωτοαναφερόμενο πόρταλ.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος