«Πολύ πριν από εμένα, ο προηγούμενοι συνάδελφοί μου είχαν παγώσει τις συνομιλίες με την γαλλική εταιρεία Armaris, λόγω της υπερβολικά μεγάλης τιμής, των 498 εκατ. ευρώ για τα δύο σκάφη», είπε χαρακτηριστικά ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας.
Η ιστορία ξεκίνησε από το 2007 όπου υπήρχε η ιδέα αγοράς τεσσάρων κορβετών τύπου ‘στελθ’ (αόρατο) αλλά κατόπιν ο αριθμός του μειώθηκε σε δύο και ορισμένα τμήματά τους θα γίνονταν στη Βάρνα.
Το περασμένο φθινόπωρο μετά τη συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Βιλιόν, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία δεν είχε χρήματα για κορβέτες.
Η απόφαση αυτή της Βουλγαρίας είχε ως συνέπεια τη δυσφορία της Γαλλίας.
«Περίμενα από τη Γαλλία να ανταποκριθεί με σοβαρότητα», δήλωσε ο Μπορίσοφ και παραδέχθηκε ότι η άρνηση για την παραγγελία των κορβετών επηρέασε τη θέση της Γαλλίας στην καθυστέρηση της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν.
Επισημαίνεται ότι οι περικοπές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του βουλγαρικού στρατού είναι πολύ μεγάλες ,συνδυάζονται, επιπλέον, και με το κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων σε τριάντα βουλγαρικές πόλεις.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος