Σκόπια: Εύθραυστες οι εθνοτικές σχέσεις

Εύθραυστες οι εθνοτικές σχέσεις, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα
Νοέμβριος 13,2010.

«Οι σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στην πΓΔΜ, δεν είναι καθόλου καλές και κατηγορούνται για αυτό τα πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν δεσμεύονται για τη βελτίωσή τους, αλλά με δράσεις τους τις επηρεάζουν και τις υποβαθμίζουν», ανακοίνωσε το Διεθνές Κέντρο Ανοχής αλλά και  εμπειρογνώμονες μη κυβερνητικών οργανώσεων, γράφει σήμερα ο αλβανόφωνος τύπος.

Η έκθεση του αναφερόμενοι κέντρου αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα και χαρακτηρίζει ως ‘εύθραυστες’ τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της Βαρντάρκσας (πΓΔΜ).

«Οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στην πΓΔΜ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε καλή κατάσταση και το ανησυχητικό είναι ότι αυτοί που έπρεπε να ενδιαφέρονται γι’ αυτό, σιωπούν. Αυτοί που πρέπει να υιοθετήσουν στρατηγικές που θα βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων , αντί να το πράξουν , αντιθέτως προσπαθούν να επωφεληθούν από την αυτήν διεθνική ατμόσφαιρα» , δηλώνει ο Βλάντο Ντιμόφσκι του Διεθνούς Κέντρου Ανοχής των Εθνοτήτων .

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι επισημάνσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν ασχοληθεί με την κατάσταση της σχέσης των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων στη χώρα.

Μάλιστα ο Βαλόν Μπέλα πρόεδρος της ΜΚΟ  “Realiteti”, (‘Πραγματικότητα’), θα τονίσει ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής συνοχής στα κόμματα της πΓΔΜ, αυτή παρουσιάζεται, τόσο στο εσωτερικό της κοινωνίας των πολιτών, όσο και μέσα στο πλαίσιο των εθνικών κοινοτήτων.

Παρόμοιες εκτιμήσεις υπάρχουν και από τη Μιριάνα Μαλέφσκα, που είναι ειδική σε εθνικά ζητήματα.

«Τα κόμματα δεν επιλέγουν στον πολιτικό προσανατολισμό τους τη δικαιοσύνη μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων με αποτέλεσμα να επιφέρουν ζημία στη σταθερότητα του κράτους», εκτιμά η Μιριάνα Μαλέφσκα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου που πρόσφατα εργάστηκε στην έκθεση αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ, με θέμα τις διεθνικές σχέσεις. Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε το περασμένο Σεπτέμβριο και αναφέρει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην πΓΔΜ δήλωσε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των εθνοτήτων , ενώ το 77% των ερωτηθέντων επέρριψε την ευθύνη στα πολιτικά κόμματα.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κοινοτήτων αυξήθηκαν με τη δημοσίευση της «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας», όπου κυριολεκτικά προσέβαλε τους Αλβανούς και τους ‘έθαβε’.

Οι εντάσεις επιδεινώνονται συνέχεια με τα πολλαπλά ‘λάθη’ στα σχολικά βιβλία, όταν αναφέρονται για το αλβανικό στοιχείο και επιπλέον η ένταση μεγιστοποιήθηκε, όταν η κυβέρνηση επιδίωξε να επιβάλλει τη σκοπιανή γλώσσα στους αλβανούς κατοίκους της πΓΔΜ με τη διδασκαλία της από την πρώτη τάξη του δημοτικού – μια απόφαση που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος