Νοέμβριος 9, 2010.
«Σύμφωνα με τον Σλοβένο υπουργό Γεωργίας, Νταϊάν Ζιντάν, η Σλοβενία δεν έχει κανένα πρόβλημα στην κατάταξη του σκοπιανού κρασιού ως ‘μακεδονικό’, αφού δεν αμφισβητεί το όνομα της χώρας από το οποίο προέρχεται. Το πρόβλημα προέρχεται από την Ελλάδα, που ζητάει από την ΕΕ να προστατεύσει τον γεωγραφικό όρο «Μακεδονία»., γράφει η εφημερίδα της Βαρντάρσκας ‘Βέτσερ’.
Συγκεκριμένα ο Σλοβένος υπουργός Γεωργίας , Δασών και τροφίμων, , Νταϊάν Ζιντάν, στον εναρκτήριο λόγο του για την έναρξη της 60ης Διεθνούς Έκθεσης Καταναλωτικών Γεωργικών προϊόντων διατροφής του 2010, δήλωσε απευθυνόμενος στην σκοπιανή αντιπροσωπεία ότι « η Σλοβενία δεν έχει κανένα πρόβλημα για τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Το πρόβλημα είναι της Ελλάδας που ζητάει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψουν τον εμπορικό όρο «Μακεδονία».
«Στις διμερείς μας σχέσεις η Σλοβενία υποστηρίζει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Δεν αμφισβητείται ούτε το όνομά της ούτε το κρασί που παράγει. Αμφισβητείτε ο γεωγραφικός όρος και αυτό προέκυψε από ενέργειες της Ελλάδας που προσπαθεί μέσω της ΕΕ να προστατεύσει την ονομασία προέλευσης του προϊόντος. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του προβλήματος, ωστόσο η απόφαση του γεωργικού ελέγχου από την ΕΕ δεν έχει οριστικοποιηθεί και αφήνει περιθώρια για την τελική επίλυση του προβλήματος. Προφανώς είναι ένα νομικό πρόβλημα και θα πρέπει να δούμε την εξέλιξή του. Πάντως για εμάς, τη Σλοβενία, το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν αμφισβητείται», τόνισε ο Ζιντάν.
Ο σκοπιανός υπουργός Γεωργίας Λιούπκο Ντιμόφσκι δήλωσε ότι το κρασί με την ένδειξη ‘made in Macedonia’ δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την σλοβενική αγορά.
Ωστόσο οινοπαραγωγοί της Βαρντάρσκας έχουν δηλώσει ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από την Ελλάδα, ήδη ορισμένοι έχουν αλλάξει τις ετικέτες τους και ανέγραψαν «made in Fyrom», όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης οινοποιίας του εργοστασίου,’ Dzumajlija’ Ζόραν Ντανέφσκι.
Η έκθεση γεωργικών ειδών διατροφής 2010 που φέρει την ονομασία ‘Αgrofood’ θα λειτουργήσει τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Σε αυτή συμμετέχουν πάνω από 100 εκθέτες από πολλές χώρες της Ευρώπης της Ασίας και της Αμερικής. Συμμετέχει, επίσης, και η Ελλάδα.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος