Δεκέμβριος 1, 2010.
Η Γαλλία δεν ήθελε να πιέσει την Ελλάδα για τη διαφωνία του ονόματος της χώρας, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι, το οποίο δημοσίευσε το Wikileaks.
Το έγγραφο κάνει λόγο για μια συνάντηση μεταξύ του Joseph Wood, αναπληρωτή βοηθού του αντιπροέδρου για την Εθνική Ασφάλεια, του Philippe Erera, συμβούλου του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας και Francois Risher, συμβούλου του Γάλλου προέδρου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2008 στο Παρίσι, αρκετούς μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι μίλησε ο Wood με τον Ερέρα και τον Ρίσερ για την πΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία που τότε ήταν υποψήφιες χώρες για ένταξη στη συμμαχία, όπως αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το έγγραφο ο Erera ανέφερε ότι η Γαλλία δεν είχε καμία πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και ζήτησε από τις ΗΠΑ να κατανοήσουν με σοβαρότητα την στάση της Ελλάδας στη διαφορά αυτή.
«Ο Erera δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων, έχει υποτιμήσει τη σοβαρότητα του θέματος της ονομασίας για την Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος. Η Γαλλία δεν προτίθεται να πιέσει την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. Επιπρόσθετα, αν η Αθήνα αντιδρούσε για το ζήτημα της ονομασίας, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμηθεί, και αυτή ήταν μια πρακτική, ένα γεγονός, που θα οδηγούσε σε μια νέα κυβέρνηση περισσότερο υπεύθυνη – που δεν θα έβλεπε με δυσμένεια, δηλαδή, τη διαδικασία επικύρωσης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ» σημειώνει το εμπιστευτικό έγγραφο.
Αυτό είναι το δεύτερο έγγραφο που δημοσιεύτηκε από τη Wikileaks, σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος.
Χθές, επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα το έγγραφο ότι σε μια συνάντηση διπλωματών μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας βγήκε το συμπέρασμα ότι «αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει την πΓΔΜ να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και να πείσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη πρόθεσή της για την αλλαγή των διαβατηρίων, θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος