Προσφυγές αντί συγχαρητηρίων, κατατίθενται για την παγκόσμια Ημέρα του Αγώνα κατά της Διαφθοράς.
«Είναι ένα λυπηρό φαινόμενο», δήλωσε η Sladjana Taseva, πρόεδρος της Ένωσης «Διαφάνεια, Μηδενική Διαφθορά».
Το δικαστικό σώμα εξακολουθεί να είναι το πιο διεφθαρμένο στη χώρα. Το 40% της δικαστικής εξουσίας βρίσκεται στο στάδιο της εξαιρετικής διαφθοράς.
Ακολουθεί αμέσως μετά, η δημόσια διοίκηση, η οποία έλαβε βαθμολογία 29% για διαφθορά και κακοδιαχείριση.
Η «Διαφάνεια, μηδενική διαφθορά», ανακοίνωσε το παγκόσμιο βαρόμετρο για το 2010.
Και τα κόμματα των Σκοπίων έχουν επίσης τη διαφθορά σε καθημερινό επίπεδο. Το 32% των πολιτών πιστεύει ότι οι πολιτικοί δεν αρνούνται χρήματα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν καταστάσεις. Η διαφθορά ακόμη εμφανίζεται με ποσοστά 28 % στο σκοπιανό κοινοβούλιο και ακολουθεί αμέσως μετά η διαφθορά σε θέματα της παιδείας που φθάνει σε ποσοστό 25%.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το 50% των σκοπιανών πολιτών δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποια αρχή που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη διαφθορά που παρουσιάζεται σε πολλούς τομείς της χώρας.
Η πΓΔΜ είναι η δεύτερη χώρα στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως χώρα διεφθαρμένη και ακολουθεί η Βοσνία, η Σερβία και η Κροατία, όπου για την τελευταία πιστεύουν ότι μόνον το 5% της δημόσιας διοίκησης είναι διεφθαρμένο.
Οι διεθνείς, πάντως, στατιστικές παρουσιάζουν μεγάλη παγκόσμια αύξηση της διαφθοράς στα τρία τελευταία χρόνια.
Τα ποσοστά που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε στα Σκόπια και ερωτήθηκαν για αυτήν 1.180 άτομα.
Весна Ќуксановиќ
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος