Κοσσυφοπέδιο: ‘Το ΝΑΤΟ έκανε τα στραβά μάτια’

Δεκέμβριος 20, 2010.



Αν ποτέ αποδειχθεί ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ήταν ο υποστηριζόμενος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ήταν το αφεντικό των εγκληματικών πράξεων, των δολοφόνων και της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, η ιστορία του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θα πρέπει να ξαναγραφεί, και η υποστήριξη που υπήρξε από τον Μπλερ, θα πρέπει να διαγραφεί, σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο και πολιτικό, Tim Dzuda.

Ο αναφερόμενος δημοσιογράφος στην κυριακάτικη έκδοση της «Daily Telegraph» πιστεύει ότι η έκθεση του ειδικού εισηγητή κ. Dick Marty, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία είναι εναντίον του Θάτσι, αποτελεί «ένα έγγραφο που κατέφερε ένα καταστροφικό πλήγμα στο νεώτερο ευρωπαϊκό κράτος».

Οι επισημάνσεις σε αυτήν την έκθεση «υπονομεύουν την αξιοπιστία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία σε συνδυασμό με τις προεκλογικές δαπάνες που έκανε το κόμμα του Θάτσι αποτελούν μια κατάφωρη εκλογική νοθεία», σημειώνει ο βρετανός συντάκτης.

Επισημαίνει ακόμη ότι το Κοσσυφοπέδιο ήταν μία από τις προγραμματισμένες στρατιωτικές επεμβάσεις του Μπλερ και ότι μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στην περιοχή αυτή έχει αντιστραφεί.

Ο Dzuda στο άρθρο του επισημαίνει τις απελάσεις που έγιναν στους Σέρβους πρόσφυγες όταν επέστρεφαν στις οικίες τους, στο Κοσσυφοπέδιο, από τους αλβανόφωνους και τον αρχηγικό ρόλο που έπαιξε σε αυτές το Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έκαναν σε όλα αυτά, τα ‘στραβά μάτια’.

Στην έκθεση του Marty αναφέρεται ότι οι δυτικές κυβερνήσεις έκαναν, επίσης ‘τα στραβά μάτια’, δίνοντας προτεραιότητα στην σταθερότητα και την ειρήνη του Κοσσυφοπεδίου, δίνοντας συγχρόνως συγχώρεση στη συμμετοχή της ηγεσίας του Κοσσόβου στο οργανωμένο έγκλημα, σημειώνει ο Dzuda.

Τονίζεται ότι το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα φτώχιας, ανεργίας και εκτεταμένης διαφθοράς που εμποδίζει την ευημερία του λαού και είναι «η μόνη βαλκανική χώρα που στερείται προόδου και υστερεί έναντι των άλλων στην περιοχή».

«Ο κίνδυνος για το Κοσσυφοπέδιο έγκειται στο γεγονός ότι δεν πέτυχε όλα εκείνα τα στοιχεία που δομούν την πλήρη κυριαρχία ενός κράτους από τότε που αποσχίστηκε από τη Σερβία.

Το πρόβλημα το οποίο ανακύπτει είναι ότι, ενώ όλες οι κατηγορίες είναι δύσκολο να αποδειχτούν, ο λαός του Κοσσυφοπεδίου είναι καταδικασμένος να ζει στην φτώχια και στην απομόνωση», εκτιμά ο βρετανός συντάκτης στην «The Sunday Telegraph”.

--

Τίτλος άρθρου: «Džuda: Martijev izveštaj zadao razorni udarac Kosovu»

Δημοσίευση: εφημερίδα ‘Blic’, 20.12.2010

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος