Ερντογάν: ‘ Το κύριο πρόβλημα του Ισραήλ είναι ο Λίμπερμαν’




Ιανουάριος 14, 2011.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου ‘ ίσως, την χειρότερη’ στην ιστορία του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν αντέδρασε, βρισκόμενος στην Ελλάδα, στο τελευταίο ξέσπασμα του Τούρκου πρωθυπουργού.

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά που ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν επέκρινε δημόσια την τουρκική ηγεσία, σπάζοντας τη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης για αποχή σε απαντήσεις στη ρητορική της Τουρκίας κατά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Λίμπερμαν, δηλώνοντας ότι πρέπει να απολυθεί.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, που προβλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ ο Ερντογάν δήλωσε « Ο Lieberman είναι το κύριο πρόβλημα του Ισραήλ και οι ισραηλινοί πρέπει να απαλλαγούν από αυτόν. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μας. Αν το Ισραήλ δεν τον απολύσει τα προβλήματά μας θα επιδεινωθούν».

Τα σχόλια του πρωθυπουργού ήρθαν την επόμενη ημέρα που ο Λίμπερμαν ταξίδευσε στην Ελλάδα, ένα ταξίδι που απεικονίζει την περαιτέρω άνθιση των σχέσεων μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Αθήνας, οι οποίες έχουν εξελιχθεί τόσο γρήγορα όσο έχουν ξεθωριάσει οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Στο τέλος Δεκεμβρίου, στη διάρκεια μια ομιλίας προς του ισραηλινούς πρεσβευτές, ο Λίμπερμαν χαρακτήρισε την έκκληση της Τουρκίας για μια συγνώμη για το περιστατικό στο Mavi Marmara, ως ευκαιριακή και είπε ότι ο Ερντογάν και ο υπουργός του των Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, διαδίδουν ‘ψέματα’ για το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, δεν αρκείται στην επίθεση κατά του Λίμπερμαν καθώς στην συνέντευξή του επισημαίνει : ‘Η κυβέρνηση Νετανιάχου μπορεί να είναι η χειρότερη που έτυχε στην ιστορία του Ισραήλ’.

«Δεν θα ανανεωθούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντογάν και απαίτησε πάλι τη συγνώμη του Ισραήλ για το ‘Μάβι Μαρμαρά’ καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στην Τουρκία. «Όταν το Ισραήλ ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες, θα εκτιμηθεί η κατάσταση».

Ο Ερντογάν υποστήριξε, επίσης, τη Χαμάς, λέγοντας ότι ‘δεν είναι τρομοκρατικό κίνημα. Είναι ένας λαός που υπερασπίζεται τη γη του. Είναι ένα κίνημα το οποίο μπήκε στις εκλογικές διαδικασίες και κέρδισε…[ το Ισραήλ] τους θεωρεί ως εχθρούς της δημοκρατίας’.

Ο Ερντογάν είχε πει στους απεσταλμένους της Τετραμερούς του Τόνι Μπλερ ότι «η ειρήνη δεν θα έρθει από οποιαδήποτε τραπέζι διαπραγματεύσεων χωρίς τη Χαμάς».

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε ανοδική πορεία για την επανεκλογή του το καλοκαίρι. Σύμφωνα με έγγραφα της Wikileaks που εστάλησαν από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζέφρι, τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί «λαϊκιστική» ρητορική εναντίον του Ισραήλ για να « εξευμενίσει κατάλληλα τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του».
Πάντως, ούτε ο Λίμπερμαν, ούτε ο Νετανιάχου σχολίασαν την Πέμπτη τις τρέχουσες καταστάσεις.
Όμως την Τρίτη, σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ προς τους ξένους δημοσιογράφους, ο Νετανιάχου, δήλωσε ότι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν οφείλεται σε λάθη του Ισραήλ.

«Υπάρχει μια χώρα με την οποία [κάποτε] είχαμε πάρα πολύ στενές σχέσεις. Είχαμε αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών. Υπήρξαν ανταλλαγές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας μας καθώς και οικονομικές συναλλαγές. Αυτή η χώρα ονομάζεται Ιράν και όλα άλλαξαν εν μια νυκτί», είπε ο Νετανιάχου.

«Υπήρχε μια άλλη χώρα με την οποία είχαμε ανθοφορία ειρηνικών σχέσεων: συνάντηση ηγετών, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όπου πηγαίναν 400 χιλιάδες ισραηλινοί τουρίστες ετησίως- αυτή η χώρα λέγεται Τουρκία. Εξακολουθώ, όμως, να ελπίζω ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αυτές δεν διαβρώνονται από τις επιλογές μας».

Επιπρόσθετα, ο Λίμπερμαν συναντήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και δήλωσε ότι υπό το φως της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, θα υπάρξει βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, καθώς και με τα βαλκανικά κράτη, σε διάφορα διεθνή φόρα.

Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αναμένει την ελληνική υποστήριξη στην αναβάθμιση των σχέσεων του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αντιτίθενται ορισμένες χώρες της ΕΕ, λόγω του αδιεξόδου που προκλήθηκε στη διπλωματική διαδικασία.

Εκτός από την ενίσχυση των δεσμών του με την Ελλάδα, την επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, έχει οδηγήσει,επίσης, σε καλύτερους δεσμούς με άλλους ιστορικούς αντιπάλους της Τουρκίας, όπως είναι η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

--

Τίτλος άρθρου: «Turkish PM calls Lieberman ‘Israel’s chief problem’ »

Δημοσίευση: The Jerusalem Post, 13.1. 2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος