Ιανουάριος 13, 2011.
Το σύνδρομο των παλαιών αλβανικών πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων, που χωρίζονταν σε δύο μέρη, πρόσφατα έχει καταλάβει και την ‘Ομόνοια’, τη μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Την Τρίτη το πρωί στο χωριό Κάτω Δερβιτσάνι στη Δρόπολη, στην περιοχή του Αργυροκάστρου, στον τόπο όπου πριν από 20 χρόνια, στις 11 Ιανουαρίου του 1991, συστάθηκε ο φορέας με την ονομασία «Ομόνοια» γιόρτασε την επέτειο της ημέρας, μόνον ένα μέρος της οργάνωσης, που ήταν και οι ιδρυτές και οι αρχηγοί του ιστορικού αυτού οργανισμού.
Ο σοσιαλιστής πρώην βουλευτής, σημερινός αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος LSI (Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση), Βαγγέλης Τάβος, προσκλήθηκε να λάβει μέρος την Κυριακή στους εορτασμούς της 20ης επετείου της ‘Ομόνοιας’.
Έτσι την Κυριακή, στις 16 Ιανουαρίου, θα εορταστεί η ίδια εκδήλωση, αλλά αυτή τη φορά διοργανώνεται από τους σημερινούς ηγέτες της ‘Ομόνοιας’ και του ΚΕΑΔ , Βασίλη Μπολάνο και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα.
Δύο από τους ιδρυτές της ‘Ομόνοιας’ ο Παναγιώτης Μπάρκας, πρώην βουλευτής, και ο πρώην ηγέτης Θεόδωρος Μπεζάνης, ήταν οι διοργανωτές του εορτασμού της Τρίτης.
Αυτοί έχουν παραδώσει, συμβολικά, στους νέους ηγέτες του κόμματος ‘Mega’ τα αρχεία της οργάνωσης καθώς και έγγραφα παρέχοντας έτσι στήριξη στο κόμμα αυτό.
Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή, Παναγιώτη Μπάρκα, ως ιδρυτής της ‘Ομόνοιας’, αισθάνεται απογοητευμένος από τη σημερινή ηγεσία της οργάνωσης, ιδιαίτερα από τις πράξεις που διενεργήθηκαν, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το όνειρο των ιδρυτών του κόμματος, εκπροσωπώντας τα πραγματικά συμφέροντα της εθνικής μειοψηφίας.
Η οργάνωση ‘Ομόνοια’ η οποία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της κυρίως στις νότιες περιοχές της Αλβανίας, σήμερα χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις, στο μέρος της επίσημης υποστήριξης προς το ΚΕΑΔ, ενώ ένα άλλο μέρος της, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους περισσότερους από τους ιδρυτές της οργάνωσης υποστηρίζει το νέο κόμμα. Πρόσφατα, μάλιστα, υπέγραψαν την υποστήριξή τους στο ‘Mega’.
Το νέο αυτό κόμμα, διακατέχεται από την ιδέα της ένταξης σε αυτό, αποκλειστικά, της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ως ένας ισχυρός αντίπαλος στο ΚΕΑΔ, το οποίο μέχρι στιγμής έχει παρουσιασθεί ως μια ενιαία πολιτική δύναμη που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κοινότητα των εθνικών μειονοτήτων της Αλβανίας (και όχι μόνον της ελληνικής).
--
Τίτλος: «“Omonia” feston e ndarë 20-vjetorin e themelimit»
Δημοσίευση: Gazeta Shqip, 13.1.2011.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος