Μιλοσόσκι: 'Δεν πάμε για ψήφισμα στον ΟΗΕ'



Ιανουάριος 19, 2011.

Συρία, Ζιμπάμπουε, Βολιβία. Τρεις διαδοχικές αναγνωρίσεις του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, οι οποίες δεν ανησυχούν την Αθήνα. Οι αναγνωρίσεις αυτές είναι μόνον για διμερή επικοινωνία, σχολιάζουν οι ελληνικές εφημερίδες.


Ανεπίσημα ανακοινώθηκε ότι αφού αναγνώρισαν τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’ τα δύο τρίτα των μελών του ΟΗΕ, η χώρα θα υποβάλει επίσημο αίτημα στον διεθνή οργανισμό για αναγνώριση από αυτόν με τη συνταγματική ονομασία της. Ο αριθμός των απαιτούμενων δύο τρίτων έχει ήδη ξεπεραστεί.


Παρόλα όμως αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλισόσκι, απέρριψε σήμερα, μια τέτοια πρωτοβουλία.
"Η διαφορά θα εξακολουθήσει να υφίσταται, και θα επιλυθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ειδικά δια του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, βάσει των υποχρεώσεων της ενδιάμεσης συμφωνίας και του ψηφίσματος 817", δήλωσε ο Μιλοσόσκι και θα προσθέσει:
«Εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχιστεί ο σκοπιανο-ελληνικός διάλογος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ»

- Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτεται η ιδέα για ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

"Αυτή είναι η απάντησή μου. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πρέπει να τηρηθούν", δήλωσε ο υπουργός.

Ενώ ο Νίμιτς θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη, το ζήτημα της ονομασίας, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα στις συναντήσεις της Χίλαρι Κλίντον με Παπανδρέου-Δρούτσα στην Αθήνα.

Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πίεση, η Ελλάδα δεν αποκλίνει από ονομασία που θα περιέχει γεωγραφική ονομασία για συνολική χρήση, δήλωσε χθες ο Δρούτσας. Ωστόσο, οι αρχές στην Αθήνα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το τρέχον έτος να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα μπλοφάρει και δεν κάνει εποικοδομητική προσέγγιση.

Ο Ιβάνοφ, εξάλλου απευθυνόμενος προς τους πρεσβευτές, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση της διαφοράς σύντομα.

Στα πλαίσια του κλίματος που δημιουργείται με τη συνάντηση με τον Νίμιτς, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ, θα συμμετάσχουν σε κοινή συζήτηση υπό του προέδρου Ιβάνοφ.

Κι ενώ οι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να διαβουλεύονται, να συζητούν και να ενημερώνονται για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, οι σκοπιανοί πολίτες δυσπιστούν ολοένα και περισσότερο ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θα φθάσουν σε κάποια συμβιβαστική λύση.

--

Τίτλος άρθρου: «Отпаѓа идејата за резолуција во ОН за признавање на уставното име»

Άντληση: Sitel, 19.1.2011, 17:00

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος