επί προσωπικού...( το ...δικαιούμαι!)
Ιανουάριος 5, 2011.
Φίλος της ιστοσελίδας αυτής, με προέτρεψε να διαβάσω τα αναγραφόμενα στο παρασκήνιο της ελληνικής Βικιπαίδειας http://el.wikipedia.org/ από κάποιον συντάκτη της που έχει τη δυνατότητα να σβήνει και να διαγράφει πηγές ιστορικές, ένα πλάσμα, που φέρει το ψευδώνυμο ‘Dipa1965’. Αναφέρεται σε εμένα και σ΄ ένα ιστορικό μου έργο που πρωτο δημοσιεύτηκε το 1984 και έχει βιβλιογραφία 280 ιστορικά βιβλία…
Είναι ‘αξιοσημείωτα’ το τι αναφέρει στο διαδίκτυο το υποκείμενο αυτό:
«Συχνά πυκνά παρατηρώ το φαινόμενο να χρησιμοποιούνται διάφορες Λιακοπουλικού τύπου εκδόσεις ή άρθρα σε ασήμαντες τοπικές εφημερίδες. Στο εν λόγω άρθρο (και σε πολλά άλλα για την περιοχή) χρησιμοποιείται το βιβλίο κάποιου Γιώργου Εχέδωρου, συγγραφέα ανεξιχνίαστης ιδιότητας. Το όνομά του είναι προφανώς ψευδώνυμο, από τον αρχαίο ποταμό. Το μπλογκ του (προσωπικά το βρίσκω καλή πηγή γέλιου) είναι
εδώ. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με την αξιοπιστία αυτής της πηγής, μήπως και κάνω λάθος. Προς το παρόν, έχω σβήσει όλες τις σχετικές αναφορές». Εδώ
Ο υπογράφων δεν θα προβεί σε κανέναν σχολιασμό αλλά μόνον θα αμφισβητήσει την αξιοπιστία της Ελληνικής Βικιπαίδειας, όταν τέτοια άτομα χειρίζονται σοβαρά θέματα. Από μόνος, βέβαια, ο λεγόμενος Dipa1965 καθορίζει ότι δεν υπάρχει η έννοια ‘ελληνικότητα’ όταν ένας άλλος συνεργάτης του του ομιλεί΄για ελληνικότητα της Μακεδονίας, ( αν ψάξει κανείς με τα στοιχεία ‘Dipa1965’ και ελληνικότητα ή σλαβικές ονομασίες θα αντιληφθεί αμέσως την ανθελληνική υπόσταση του ή αν θέλετε την ψευδεπίγραφη αντικειμενικότητά του- Κρίμα πάλι για την http://el.wikipedia.org/)
Λοιπόν, Υπομονή!
Πιο κάτω θα σημειώσει:
«Ο "αναγνωρισμένος" εκδοτικός οίκος βρίσκεται στο Κιλκίς, το ίδιο και η εφημερίδα όπου αρθρογραφεί (ο Γιώργος Εχέδωρος). Μήπως έχεις μπερδέψει την Oxford University Press με τα διάφορα τοπικά τυπογραφεία που επιζούν κυρίως με τυπώσεις προσκλητηρίων γάμου και διαφημιστικά φυλλάδια; Κι έπειτα, ποιές είναι οι επαληθευμένες έρευνες τις οποίες χρησιμοποιεί; Ποιά είναι πχ η επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει πως η λέξη Αμάτοβο προέρχεται από την αρχαία λέξη Αμυδών με την προσθήκη σλαβικής κατάληξης;
"Να ξεκαθαρίσω και μια παρανόηση. Η πολιτική αναφέρεται σε πηγές που είναι οι ίδιες επιστημονικές έρευνες και όχι σε τρίτες πηγές που χρησιμοποιούν τέτοιες έρευνες. Επομένως, δεν ισχύει κανένα από τα κριτήρια που νομίζεις πως εκπληρώνει η πηγή σου.--Dipa1965 14:46, 6 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)»
Ο ανίδεος αυτός, λοιπόν, ας έκανε το κόπο, αφού είναι τόσο ενημερωμένος, να πάει στο … Oxford University Press και στο βιβλίο του Casson.M.A. ‘Macedonia Thrace and Illyria. Their Relations to Greece from thw earlier times down to the time of Philip son of Amyntas. Oxford University Press, American Branch, 1926.
Εκεί στις σελίδες 40 έως και 61, στο πρωτότυπο του 1926, θα μάθαινε μερικές ιστορικές αλήθειες, για να μην γελοιοποιείται ,δηλαδή !
Θα πληροφορηθεί ο σοφός αυτός, τι λέει ο Στέφανος Βυζάντιος, ο Μαρσύας, ο Θεαγένης για όλες τις αρχαίες πόλεις της κεντρικής Μακεδονίας, για την Αμυδώνα που αναφέρει ο Όμηρος και επιβεβαιώνει ο Στράβων και για τη σχέση του παλαιού οικισμού του Αμάτοβο – Slavonic name of the village = Αμυδών, (σελ. 44 του Casson)με την Αμυδώνα που συνδέει ο αρχαιολόγος Casson ( του Oxford University Press) και όχι ο ποταπός Γιώργος Εχέδωρος!
(Αν συνεχίσω να αναπαράγω το βόθρο του Dipa1965, θα έπρεπε να γράψω άλλο ένα βιβλίο. … α, και το 'Γιώργος Εχέδωρος' δεν είναι ψευδώνυμο είναι κύριο ονοματεπώνυμο του γράφοντος με ...ΑΦΜ).
Ας με αναγκάσει να επανέλθω, έχω συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για το …πνεύμα του…