Αλβανία: «Το σκάνδαλο των χωρικών υδάτων και ο ελληνικός αγωγός»


Φεβρουάριος 28, 2011.
«Οι τρέχουσες εξελίξεις αποκαλύπτουν την αλήθεια γιατί  ήθελε η Αλβανία να πωλήσει χωρικά ύδατα στην Ελλάδα. Δεν υπήρχαν μόνον  τα εικαζόμενα υποθαλάσσια πλούτη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, αλλά κυρίως  πρόκειται για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαιαγωγών, που ερχόμενοι οι αγωγοί, από τις ανατολικές  χώρες, θα καταλήξουν στον αλβανικό κόλπο για να μεταφερθούν κατόπιν στην Ιταλία».
Συγχρόνως θα κατασκευαστούν ορισμένα ενεργειακά κέντρα, όπως αιολικά πάρκα παραγωγής ενέργειας, κλπ. που θα διοχετευτούν στην Απουλία.
Από όλα αυτά η αλβανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη ετησίως, που θα εισέρεαν στα κρατικά ταμεία για την ανάπτυξη της χώρας, χωρίς να δαπανήσει τίποτε για όλα αυτά.
Για τα μεταφορικά δίκτυα θα υπογράφονταν συμφωνίες για την κατασκευή τους, αφού θα περνούσαν από αλβανικό έδαφος ώστε να διοχετευτούν σε υποθαλάσσια οδό.


Αν η αλβανική κυβέρνηση είχε πουλήσει τα δικαιώματά των χωρικών υδάτων της στην Ελλάδα, πάνω από 200 μίλια, οι αγωγοί αυτοί δεν θα κατευθύνονταν στο αλβανικό έδαφος, ώστε να έχει η Αλβανία τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, αλλά θα κατέληγαν στην Ελλάδα.
Τα κέρδη θα πήγαιναν στον ελληνικό κορβανά για να καλύψει η Ελλάδα μέρος του χρέους της που έχει στην ΕΕ, χωρίς να προβεί σε κανένα έξοδο.
Για να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη αυτής της συμφωνίας για τη σύνδεση Αλβανίας με την ιταλική Puglia-Bari,  αρκεί να  δούμε τις πρόσφατες συμφωνίες για τη δημιουργία του διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου, από όπου θα προμηθεύεται η Ευρώπη στο μέλλον.
Μετά από το σπάσιμο της συμφωνίας της αλβανικής κυβέρνησης με την Ελλάδα, να πουλήσει δηλαδή τα χωρικά ύδατα της, όπως φαίνεται,  τα οφέλη θα είναι για τους Αλβανούς, αφού αυτοί επωφελούνται από την διέλευση του αγωγού, όταν θα υπογραφεί η συμφωνία.
--
σ.σ. 1. Πρόκειται για την συμφωνία της εταιρείας ‘TAP’ – Trans-Adriatic Pipeline. Είναι ένα προτεινόμενο σχέδιο αγωγού μήκους 520 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα, κοντά στη Θεσσαλονίκη, θα διασχίσει την νότιο Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα βγαίνει στην ακτή της Ιταλίας κοντά στο Μπρίντιζι, επιτρέποντας τη ροή του αερίου απευθείας από τη λεκάνη της Κασπίας και της Μέσης ανατολής στις ευρωπαϊκές αγορές.
--
σ.σ. 2. Προφανώς ο συντάκτης του αλβανικού κειμένου έχει λάβει πληροφορίες από τα σχέδια της εταιρίας αυτής αφού αντιγράφει το προτεινόμενο σχέδιο από εδώ  
--
Τίτλος: «Zbardhet skandali, qeveria ia shiti detin Greqisë për shkak të gazsjellësit»
Δημοσίευση: Gazeta Tema.