Αλβανία: Η αλλαγή Ιθαγένειας στο Συνταγματικό Δικαστήριο


Φεβρουάριος 16, 2011.

Με την καταγραφή της εθνικότητας στην απογραφή του πληθυσμού,   απασχολείται  το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου των Αγίων Σαράντα, Alltun Cela (φωτό) εξετάζοντας μια συγκεκριμένη υπόθεση, διαπίστωσε ότι το αστικό δίκαιο, το οποίο προσδιορίζει την ιθαγένεια των πολιτών, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Αλβανίας.
Με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο αστικό δίκαιο το 2003, η ιθαγένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως έγγραφη συνιστώσα του ατόμου, σε μια εποχή που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη της Ένωσης καταγράφουν τους πολίτες τους , βάσει της ιδιότητας του πολίτη και όχι την εθνικότητά του.
«Το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, στα άρθρα 19 και 20 δεν περιλαμβάνουν την έννοια της ιθαγένειας ως στοιχείο αστικής υπόστασης ή ως προσωπικό στοιχείο. Αλλά στο ισχύον αστικό δίκαιο προβλέπεται το στοιχείο της εθνικότητας στα άρθρα 6,8,42 και 59. Δεδομένου ότι οι διατάξεις αυτές είναι ασυμβίβαστες με τα μητρώα, αποφασίστηκε να φέρουμε το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Cela.


Στην αγωγή που έχει κατατεθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αναφέρεται ότι η επιλογή των νομοθετών να αναγνωρίσουν την εθνικότητα ως στοιχείο αστικής κατάστασης, με κάλυψη, νομικά, της οικογενειακής κατάστασης που είχε δηλωθεί στο παρελθόν,  είναι αντίθετη με το άρθρο 20 του Συντάγματος της Αλβανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
(σ.σ. δηλαδή,  μια οικογένεια που στο παρελθόν ήταν ελληνικής καταγωγής, οι απόγονοί της δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν την ιθαγένεια των γονέων ή των παππούδων τους).
Στην αγωγή που κατατέθηκε, η οποία  βασίζεται στα άρθρα 20 και 24 του Συντάγματος και γράφει ότι:
 «Οι πολίτες δεν είναι αναγκασμένοι να δηλώσουν την θρησκευτική ταυτότητά τους, και δεν είναι υποχρεωμένοι να διαδηλώνουν το εθνοτικό, πολιτιστικό και γλωσσικό τους υπόβαθρο και κάθε νόμος  που λαμβάνεται για αυτά, να θεσπιστεί ότι είναι απαίτηση αντισυνταγματική  και πρέπει να αποκηρύσσεται με τον τρόπο αυτόν».
Όμως ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σπύρος Ξέρας (φωτό),  υποστηρίζει ότι αυτός ο νόμος δεν απαιτεί καμία παρέμβαση στην εγγραφή ή στη μεταβολή της εθνικότητας και αυτή είναι δικαίωμα κάθε πολίτη.
« Οι φωνές που ακούγονται μερικές φορές δημιουργούν πολλαπλάσια εμπόδια στα νόμιμα αιτήματα των μειονοτήτων, τα αιτήματα αυτά εντάσσονται στη νόμιμη λειτουργία του κράτους. Το αστικό δίκαιο επιτρέπει την απόδοση της ιθαγένειας όταν υπάρχει όφελος στον αιτούντα. Οι περισσότεροι που αιτούνται αλλαγή ιθαγένειας έχουν χάσει αρκετά χρήματα μέσα σε διάρκεια των 90 ετών, ο νόμος καλύπτει το δικαίωμά τους να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως είναι η ιθαγένεια», δήλωσε ο Ξέρας.

 Υπενθυμίζεται ότι καταχρήσεις για τη μεταβολή της εθνικότητας καταγγέλθηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Dato Spahiu,  ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής στην περιοχή της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου δύο χιλιάδες περιμένουν την αλλαγή της ιθαγένειας από αλβανική σε ελληνική.
Ο Spahiu διευκρίνισε ότι ελέγχονται «οι μεταβολές της εθνικότητας με αυτές οι τεράστιες αλλαγές, θα επηρεάσουν την κυριαρχία του έθνους και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για καταγραφή πλασματικού μειονοτικού πληθυσμού».
--
Τίτλος: «Tiranë: “Kombësia” në Gjykatën Kushtetuese»
Δημοσίευση: Botasot, 15.2.2011.