Μάρτιος 7, 2011.
Το πρωτοσέλιδο της αλβανικής εφημερίδα με το σκάνδαλο |
«Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας είναι μπλεγμένο σε ένα ακόμη σκάνδαλο με λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών που είχαν προορισμό την Αρμενία», γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Gazeta Shqiptare’ και συνεχίζει:
Η υπόθεση για πρώτη φορά καταγγέλθηκε τον Ιούλιο του 2007 όταν ένα αλβανικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του Δυρραχίου φορτωμένο με εμπορευματοκιβώτια, γεμάτα πυρομαχικά με προορισμό την Αρμενία.
Δεν κατάφερε, όμως, να φτάσει εκεί αφού εμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές.
Η Τουρκία δεν επέτρεψε τη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου στο πλοίο που μετέφερε 56 εμπορευματοκιβώτια για την Αρμενία και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι του Δυρραχίου και στη συνέχεια να αποθηκευτεί το στρατιωτικό υλικό σε στρατιωτικές αποθήκες, στο Shkozet, του Δυρραχίου.
Η Τουρκία δεν επέτρεψε τη διέλευση του αλβανικού πλοίου εξαιτίας του Αζερμπαϊτζάν, συμμάχου της, που βρισκόταν σε σύγκρουση με την Αρμενία, μια χώρα για την οποία ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης –που μέρος της είναι και η Αλβανία- απαγόρευσε την εξαγωγή προς αυτήν, όπλων.
Ο εκπρόσωπος, τότε, της κυβέρνησης, Ylli Pinari, έσπευσε να δηλώσει ότι η εξαγωγή του οπλισμού ήταν μέσα σε νόμιμα πλαίσια.
Αυτός, όμως, καθώς και το Υπουργείο Άμυνας, ισχυρίστηκαν ότι τα 56 εμπορευματοκιβώτια περιείχαν 50.800 τεμάχια όλμων διαμετρήματος 120 χιλιοστών.
Η πραγματικότητα ήταν, τελείως, διαφορετική.
Σύμφωνα με στοιχεία της «Gazeta Shqiptare», όπως αυτά προέκυψαν από την αρχική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της αλβανικής πλευράς και του αρμενικού Υπουργείου Άμυνας, όσα αναφέρθηκαν από τα επίσημα χείλη δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η σύμβαση καθόριζε να πωληθούν 340 χιλιάδες όλμοι διαμετρήματος 82 χιλιοστών, 100 χιλιάδες βλήματα των 60 χιλιοστών και άλλα 100 χιλιάδες διαμετρήματος 120 χιλιοστών. Η εξαγωγή θα γινόταν με την εταιρεία «Moston Engineering Ltd.”
Στην διαδικασία -επισημαίνει η εφημερίδα,- υπήρχε μια «ανακρίβεια».
Πράγματι, βγήκαν από τις στρατιωτικές αποθήκες τα 100 βλήματα των 60 χιλιοστών και τα 100 των 120 χιλιοστών προκειμένου να εξαχθούν στην Αρμενία.
Για το άλλο ποσό των 340 χιλιάδων όλμων των 82 χιλιοστών δεν εδόθη άδεια εξαγωγής από τις αποθήκες και παρουσιάζονται, σήμερα, ότι υπάρχουν σε αυτές. Ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν…
Το σκάνδαλο βάθυνε περισσότερο όταν επέστρεψε το πλοίο στο λιμάνι του Δυρραχίου άπραγο, με τις 200 χιλιάδες βλήματα, που όμως …δεν ήταν 200 χιλιάδες αλλά μόλις 50.280 των 12 χιλιοστών.
Όλα τα υπόλοιπα που πήγαν; Στην Αρμενία;
--
Τίτλος: «Skandali, si "u zhdukën" nga depot 340 mijë predha»
Δημοσίευση: Gazeta Shqiptare