«Η απογραφή με καταγραφή της εθνικότητας παραβιάζει το Σύνταγμα»
Μάρτιος 1, 2011.
Με επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό , 52 Αλβανοί διανοούμενοι παροτρύνουν την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, να μην γίνει απογραφή του πληθυσμού με βάση τις εθνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών της χώρας.
Δύο πρώην πρόεδροι, ο Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο Άφρεντ Μόσες, εξέχοντα άτομα της αλβανικής ελίτ, όπως συγγραφείς, γιατροί, καλλιτέχνες, ιστορικοί , συνταγματολόγοι, όπως οι Kristo Frashëri, Sabri Godo, Besnik Mustafaj, Mentor Petrela, Pëllumb Xhufi, Sabit Brokaj, Luan Omari, Arben Puto κλπ. υπέγραψαν το υπόμνημα τονίζοντας ότι είναι λάθος η καταγραφή στο απογραφικό δελτίο της εθνικότητας και της θρησκείας των απογραφομένων, αφού η Αλβανία είναι ένα κοσμικό κράτος.
Σύμφωνα με τους 52 υπογράφοντες μια τέτοια διαδικασία αντιβαίνει στο αλβανικό Σύνταγμα και στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
«Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με την καταγραφή της εθνικότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των απογραφομένων, αφού μια τέτοια λογική, επηρεάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, είναι κατά των εθνικών μας συμφερόντων και συγκρούεται με το Σύνταγμα.
»Η έκφραση της εθνικότητας και της θρησκείας, η οποία εκφράζεται με την Χάρτα της Κοπεγχάγης, είναι ατομικό δικαίωμα. Το άρθρο 20 του αλβανικού Συντάγματος, επιτρέπει στις μειονότητες να εκφράζονται ελεύθερα- χωρίς να εμποδίζονται ή να εξαναγκάζονται- εθνικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και γλωσσικά.
»Είναι σαφές και κατανοητό το δικαίωμα των μειονοτήτων να εκφράζονται σύμφωνα με τις εθνικές πεποιθήσεις τους, όπως συμβαίνει και για όλους τους πολίτες της Αλβανίας», σημειώνεται στο υπόμνημα.
Οι 52 προσωπικότητες θα σημειώσουν πιο κάτω:
«Θεωρούμε, ιδιαίτερα επικίνδυνο για την παρούσα στιγμή, την καταγραφή από τον απογραφόμενο της ιθαγένειάς του».
Τονίζεται ακόμη ότι τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν σε καμία από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν βλέπουμε κανένα όφελος από την εθνική και θρησκευτική απογραφή. Είμαστε μια χώρα χωρίς εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις. Οι εθνικές μειονότητες απολαμβάνουν πλήρως των δικαιωμάτων τους τα οποία παρέχονται από τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Αλβανία είναι μια χώρα που ξαναγεννήθηκε, οι σχέσεις της με την μειονότητα είναι τόσο παλιές όσο η ιστορία του αλβανικού λαού»
--
Τίτλος: “Regjistrimi etnik shkel Kushtetutën”
Δημοσίευση: Gazeta Shqiptare, 01/03/2011 - 10:43