Μάρτιος 17, 2011.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση ανάγκασε, τα τελευταία χρόνια, τους Τούρκους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν ενεργά στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Τα κύματα, όμως των ταραχών που ξέσπασαν στην Τυνησία, Αίγυπτο , Λιβύη, συνιστούν κινδύνους στις τουρκικές επενδύσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τουρκική επιχειρηματική δραστηριότητα να στραφεί προς τα Βαλκάνια, σύμφωνα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τα Βαλκάνια, των οποίων η ιστορία συνδέεται στενά με την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και με την ύπαρξη συμπαγών κοινοτήτων με τουρκικές και μουσουλμανικές ρίζες, ήταν πάντα στο ενδιαφέρον της Άγκυρας.
Με τον ερχομό στην εξουσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και κυρίως με την ασκηθείσα πολιτική ‘μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες’, της οποίας εμπνευστής είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τα Βαλκάνια έγιναν το αντικείμενο έντονης προσοχής της Άγκυρας και των τουρκικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Αυτή η πολιτική δεν έχει την πλήρη ανταπόκριση ορισμένων βαλκανικών κρατών.
Αναλυτές της Σερβίας επέκριναν έντονα την Άγκυρα τονίζοντας ότι η τουρκική διπλωματία προωθεί πολιτική νεοοθωμανισμού στα Βαλκάνια,
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε, πρόσφατα, ότι ορισμένοι κύκλοι στη Βουλγαρία, καθώς και το κόμμα Ataka ενθαρρύνουν το μίσος προς την Τουρκία και τους Τούρκους.
Στα Δυτικά Βαλκάνια, προσθέτουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, βλέπουν με συμπάθεια την Τουρκία.
Ας σημειωθεί ότι στην πΓΔΜ και στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη έχουν ανοίξει τουρκικά πολιτιστικά ιδρύματα, σχολεία, πανεπιστήμια, των οποίων οι αριθμοί αυξάνονται.
Δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Τουρκικό Κέντρο Ανάλυσης, υποστηρίζει ότι περίπου το 40 τοις εκατό του πληθυσμού των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζει θετικά την Τουρκία.
--
«Турскиот бизнис се насочува кон Балканот»
Канал 5, 03/17/2011, 16:20