«Ντνέβνικ»: ‘Η Ελλάδα έκαψε το οπλοστάσιό μας’


Μάρτιος 26, 2011.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι η πΓΔΜ έχει παραβιάσει κατ’ επανάληψη την Ενδιάμεση Συμφωνία προκαλώντας το νότιο γείτονά της, σε μια επίμονη προσπάθειά της, να επιβάλλει τη χρήση του συνταγματικού της ονόματος, στη διεθνή κοινότητα.
Η Ελλάδα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υποστηρίζει ότι η νομική διαδικασία, θα βλάψει τις συνομιλίες για το όνομα, που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, αν αποφανθεί υπέρ της πΓΔΜ.
Με τα επιχειρήματα αυτά, οι νομική ομάδα που υπερασπίζεται την ελληνική πλευρά στο Δικαστήριο της Χάγης, συνέχισε την υπεράσπιση των θέσεων της, με σκοπό να αποδείξει, ότι στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, δεν υπήρξε βέτο στην ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά ήταν μια συναινετική απόφαση της Συμμαχίας.


Όπως αναμένονταν, η Ελλάδα προέβαλε μια σειρά  θέσεων οι οποίες θεωρούνται προκλητικές, εχθρικές από την πΓΔΜ,  καθώς και αλυτρωτικές πράξεις  της χώρας μας, οι οποίες παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
Η Μαρία Τελαλιάν, νόμιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας σε αυτήν την διαδικασία, επί μισή ώρα απαρίθμησε παραβιάσεις της πΓΔΜ από το βήμα του δικαστηρίου για το θέμα αυτό.
Αναφέρθηκε στον Πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε για τα δικαιώματα της ‘μακεδονικής’ μειονότητας στην Ελλάδα τα οποία καθόρισε ως φυσική υποχρέωση  της πΓΔΜ και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιστολή του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι που απέστειλε προς τον Έλληνα ομόλογό του το 2008, απαιτώντας τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
«Ο υποβάλλων την καταγγελία δεν είναι όργανο για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η Τελαλιάν, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ παρέχει υποστήριξη σε αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν τη Συμφωνία, η οποία αποθαρρύνει τα δύο μέρη για προκλήσεις και προπαγάνδα.
Η Τελαλιάν υποστήριξε μάλιστα ότι προέβη μόνο η ίδια η κυβέρνηση στις πράξεις αυτές αλλά η ίδια είναι που χρηματοδοτεί για τη συνέχισή τους.
Ακολούθησε, κατόπιν, η απαρίθμηση μιας σειράς βιβλίων, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βλέπει περιεχόμενο αλυτρωτισμού καθώς και με την ανέγερση των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου της Μακεδονίας, παρουσίασε, ακόμη,  έναν χάρτη της ευρύτερης Μακεδονίας με καταπάτηση της ελληνικής Μακεδονίας, την «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» της MANU,  σημαίες που αναρτήθηκαν στα Σκόπια με το έμβλημα του Ήλιου της Βεργίνας, σημαίες και αφίσες με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή  με τη σβάστικα, την πολλαπλή χρήση των ελληνικών συμβόλων, τις μετονομασίες οδών αεροδρομίων νοσοκομείων κλπ με ελληνικές ιστορικές ονομασίες κλπ.
 Η ελληνική υπεράσπιση έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι το εδαφικό στάτους κβο δεν μπορεί να αλλάξει και επέμενε στην ανοικτή παραβίαση του άρθρου 7 της Συμφωνίας.
Καταλήγοντας τόνισε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ, βάσει όλων των προαναφερθέντων δεν αποτελεί έκπληξη και οφείλεται στην συμπεριφορά του μέρους που υπέβαλλε την καταγγελία, η οποία  έριξε σκιά τις σχέσεις καλής γειτονίας των δύο χωρών.
Οι δύο νομικοί που υπερασπίζονται την Ελλάδα ο Αυστραλός Jamew Crawford και ο Γάλλος Alain Pellet, οι οποίοι, πραγματικά, είναι ‘ νομικοί αστέρες’ που έλαβαν αστρονομικές αμοιβές για την νομική κάλυψη, προσπάθησαν αν αποδείξουν ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί  αποφανθεί ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το άρθρο 11 της Συμφωνίας, όπως καταγγέλλεται από την πΓΔΜ, χωρίς να παραβλέψουμε ότι εκείνη με τη σειρά της παραβίαζε συνεχώς τα άλλα άρθρα της Συμφνωνίας.
Σύμφωνα με τους δύο νομικούς η παράβαση αυτή παρουσιάζεται με την χρησιμοποίηση της συνταγματικής ονομασίας της προωθώντας την για να την επιβάλλει διεθνώς.
Παράθεσαν, μάλιστα, δηλώσεις του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και του Νίκολα Γκρούεφσκι που δήλωναν ότι η σκοπιανή στρατηγική από την αρχή ήταν να θέσει την Ελλάδα προ τετελεσμένου γεγονότος,  αναγνωρίζοντας το συνταγματικό όνομα της χώρας από σημαντικό αριθμό χωρών.  Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους νομικούς, η πΓΔΜ παραβίασε την υποχρέωση να διαπραγματευθεί με καλή την πίστη.
Επιμένοντας στη διπλή φόρμουλα, σύμφωνα με την Ελλάδα, η πΓΔΜ έχει αποδείξει ότι ουδέποτε στην πραγματικότητα είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και έπαιξε με αυτές ελπίζοντας να ωφεληθεί. Σύμφωνα με την Ελλάδα, η διπλή φόρμουλα είναι μια «προσεκτικά ώριμη στρατηγική της πΓΔΜ και προβλέπει στην απαλλαγή  της ουσίας των διαπραγματεύσεων».
Ο Γάλλος δικηγόρος Πελέ, είπε στο δικαστήριο ότι η απόφαση του, στην περίπτωση αυτή, θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν έχει αρμοδιότητα αυτό το δικαστήριο να την απαλλάξει την πΓΔΜ από την υποχρέωσή της, την οποία η ίδια αποδέχθηκε», είπε ο Πελέ, προσθέτοντας ότι στην διαπραγμάτευση δεν απαιτείται μόνο ένα τραπέζι, αλλά και την ενεργό συμμετοχή των δύο μερών.

--
«Грција пука со наш арсенал»
«Дневник» , 25.3.2011, 23:13