Πρόεδρος Αλβανίας: ‘Απαράδεκτοι οι υπερ-εθνικιστικοί κύκλοι για την απογραφή’


Μάρτιος 17, 2011.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα
Στην διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, στα Τίρανα, πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες φιλοδοξούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τους, η συνάντηση έφερε και τη θέση της Προεδρίας, σε έναν καυτό θέμα των ημερών…
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, σε σχετική με την απογραφή του αλβανικού πληθυσμού ερώτηση, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι, επενέβη για πρώτη φορά  στο ζήτημα αυτό.


Πέρα από το γεγονός ότι αμφισβητείται το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας αυτής,  έχει ανοιχτεί, στη χώρα, μια ευρεία δημόσια συζήτηση, στην οποία το  Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κληθεί να ανακαλέσει  τη νομική ισχύ της καταγραφής του πληθυσμού με βάση την εθνικότητα και τη θρησκεία.  Ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, δεν εκφράστηκε επικριτικά στην νομική υπόσταση του αστικού δικαίου που έγινε διάταγμα του κράτους, πριν από δύο χρόνια.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας(δ) δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους
υπερ-εθνικιστικούς κύκλους να εμποδίσουν την απογραφή του πληθυσμού
Αντίθετα, ο αρχηγός του κράτους, μίλησε για Υπερεθνικιστικούς Κύκλους των οποίων η δράση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
«Δημιουργήθηκε ένα ζήτημα από άτομα υπερεθνικιστικών κύκλων που προσπαθούν να πιέσουν πολιτικά για την αλλαγή μιας διαδικασίας που έχει νομική και εθνική υπόσταση. Η διαδικασία αυτή πρέπει να βασίζεται στο ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και όχι της πίεσης. Ο αλβανικός λαός και τα θεσμικά όργανα έχουν πλήρη συνείδηση αυτής της διαδικασίας. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν  υπερεθνικιστή να προβεί σε νόθευση της διαδικασία αυτής», δήλωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι.
Στο θέμα, για τη δική του χώρα,  αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πΓΔΜ είναι μια πολυεθνική χώρα στην οποία η μεγαλύτερη μειονότητα είναι η αλβανική. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά αυτά, δεν προέρχονται από νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά από άτομα τα οποία έχουν πολιτικοποιήσει ορισμένα θέματα.
«Δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πλαισίου της Οχρίδας που πρέπει να γίνει σεβαστή, όπως είπε ο πρόεδρος Τόπι, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή και η συνταγματική τάξη. Σε περιοχές της χώρας μου, υπάρχουν άτομα το οποία προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων. Υπάρχει μια τάση των προσώπων αυτών να εξαπατήσουν  τους ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους. Με αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε πρόβλημα θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί. Οφείλουν, λοιπόν,  τα όργανα του κράτους να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά, την κατάλληλη χρονική στιγμή,  διευκρινίζοντας και ενημερώνοντας τις αιτίες που δημιουργούν τέτοια ζητήματα», δήλωσε ο Ιβανόφ.
Σε ομιλία, εξάλλου, ο Ιβανόφ, στο αλβανικό κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να επιταχύνουν την πορεία τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν η συνάντηση που είχε και με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα. Ο αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ενημέρωσε τον πρόεδρο των Σκοπίων, ότι σε 18 μήνες η αλβανική κυβέρνηση θα έχει τελειώσει τον αυτοκινητόδρομο Τίρανα-Ελμπασάν, ο οποίος θα συντομεύσει τη διαδρομή μεταξύ Τιράνων και Σκοπίων κατά  100 χιλιόμετρα.

--

Αλβανικό κανάλι «TopChannel», 17.3.2011, 17:50