Μάρτιος 30, 2011.
Τίποτε καινούργιο στο σύνολο των ελληνικών αντεπιχειρημάτων δεν ειπώθηκε, τελικά στο ανάκτορο της Δικαιοσύνης στη Χάγη.
Οι υπερασπιστές της Αθήνας επανέλαβαν τα ίδια επιχειρήματα προς τους δικαστές, ότι, δηλαδή, αυτή η οποία έχει παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία, είναι η πΓΔΜ.
Η Μαρία Τελαλιάν του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επέμενε σε παραδείγματα στα οποία φαίνεται ότι η πΓΔΜ χρησιμοποίησε τα ελληνικά σύμβολα, παραβιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Εκτός από τον Ήλιο της Βεργίνας και τις ονομασίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου σε κτιριακά συγκροτήματα στα Σκόπια, αναφέρθηκε και στα σχολικά βιβλία της ιστορίας.
«Η ενδιάμεση συμφωνία έχει ως στόχο όχι μόνον την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και την καθιέρωση ενός σταθερού πλαισίου για την επίλυση της διαφοράς μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε η Τελαλιάν.
Κατηγόρησε, επίσης την πΓΔΜ για εδαφικές βλέψεις που έχει κατά της Ελλάδας και ότι η πΓΔΜ αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Ο καθηγητής Michael Reisman του πανεπιστημίου Yale, εξέτασε τα θέματα που αφορούν την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Υποστήριξε ότι η διαφορά του ονόματος, έμμεσα, συνδέεται με την υπόθεση της καταγγελίας των Σκοπίων και επεσήμανε ότι η σχέση αυτή καθιστά αναρμόδιο το δικαστήριο στην έκδοση απόφασης, καθ’ όν χρόνο υπάρχει η εκκρεμότητα με το όνομα.
Ο καθηγητής James Crawford του πανεπιστημίου του Cambridge, αν και παρέμεινε στην ερμηνεία των άρθρων 11 και 22 της ενδιάμεσης συμφωνίας, επέμεινε στην πολιτική διένεξη που υπάρχει στο θέμα του ονόματος και στο γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τις παραβιάσεις της πΓΔΜ, δεν έχει ζητήσει ρήτρα για τη διασφάλιση της συμφωνίας.
Η ελληνική επιχειρηματολογία έληξε, σήμερα, το απόγευμα. Η ακροαματική διαδικασία τελείωσε και από τις δύο πλευρές. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
--
Τίτλος: «Сонцето од Вергина аргумент на Грција во завршницата на судењето во Хаг»
Канал 5, 30.3.2011.