"Προς το παρόν υπάρχει η αρχή της Ομοφωνίας στην ΕΕ", δήλωσε η Γερμανίδα Πρέσβης στα Σκόπια |
Απρίλιος 14, 2011.
«Στην Συνθήκη της Λισαβόνας ελήφθη -βάσει της αρχής της ομοφωνίας- η απόφαση για τη διεύρυνση της ΕΕ και δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι αυτή θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον», αξιολόγησε η Πρέσβης της Γερμανίας στην πΓΔΜ, Maria Ulrike Knotz.
«Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει το θεσμικό όργανο για τις θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης και οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με ομοφωνία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μία χώρα έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την ψήφιση μιας απόφασης.
»Προσωπικά, πιστεύω, ότι η εισαγωγή της αρχής της απόφασης της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, αποτελεί μια ρεαλιστική δυνατότητα στο εγγύς μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι οι διμερείς διαφορές θα συνεχίσουν και το μέλλον να αποτελούν εμπόδιο για την διεύρυνση», είπε η Knotz σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στα Σκόπια, με θέμα « Η Ευρώπη μετά τη Λισαβόνα».
Η Γερμανίδα Πρέσβης έκρινε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας είναι θετικές στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση, εφ’ όσο πληρούν τα κριτήρια της ένταξης.
Τόνισε, ακόμη, ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών επισημαίνοντας, συγχρόνως, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας στο πλαίσιο αυτό αποτελεί καλή είδηση για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει ψηφιστεί με ομοφωνία, αλλά, όπως υποστηρίζει η Γερμανίδα Πρέσβης, η διαδικασία αυτή, της ομοφωνίας και των 27 μελών της ΕΕ, δημιουργεί από τη φύση της ‘παράλυση’, ενώ θα έπρεπε να δίνεται η ευχέρεια της λήψης μιας απόφασης με πλειοψηφία των μελών (και όχι απαραίτητα της ομοφωνίας)», επεξηγεί η εφημερίδα.
Ωστόσο, προς το παρόν παραμένει ο κανόνας της Ομοφωνία στην εξωτερική πολιτική και αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Ένωση.
Σύμφωνα με την Knotz, το βασικό ζήτημα σήμερα είναι η αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση.
--
«Кноц: Грција уште долго време може да ја блокира Македонија»
Δημοσίευση: Вечер Прес, 14.4.2011.