Απρίλιος 20, 2011.
«Οι δραστηριότητες και τα ειδικά καθήκοντα της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (ДАНС), έχουν γίνει πιο αδιαφανή και δυσνόητα για το κοινό, παρά την κατάργηση των διπλών καθηκόντων του Υπουργείου», αυτό είναι το συμπέρασμα της τρίτης ‘Έκθεσης
Παρακολούθησης της Υπηρεσίας’, όπως παρουσιάστηκε την Τρίτη από τον Οργανισμό «RISK MONITOR».
O οργανισμός αυτός, στην έκθεσή του, αναφερόμενη τις δράσεις των Βουλγαρικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, εντόπισε την πλήρη έλλειψη σαφών κριτηρίων απόδοσης, την έλλειψη προστασίας των πληροφοριών και την διαρροή σημαντικών απόρρητων εγγράφων από το προσωπικό.
Επίσης, η έκθεση χαρακτηρίζει ως ‘σκοτεινή’ την ενημέρωση για το ποιόν του προσωπικού που διαχειρίζεται τα απόρρητα έγγραφα καθώς και, άγνωστη την κατανομή της χρηματοδοτικής υποστήριξης, προς την Υπηρεσία αυτή.
Ο «RISK MONITOR» αναφέρει ότι η ДАНС έχει αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα απόδοσης κατά το πρώτο ενάμισι έτος από τη δημιουργία της.
«Ωστόσο η κριτική γίνεται με την παρουσία της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι τόσο στη βελτίωση που πραγματοποιήθηκε στους εσωτερικούς κανονισμούς περί απορρήτων και τη χρήση των διαβαθμισμένων πληροφοριών», αναφέρει η έκθεση.
Παρόλο αυτά, ο επικεφαλής της Επιτροπής του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Κρατικής Υπηρεσίας, Kamen Kostadinov , ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των μυστικών υπηρεσιών είναι εξαιρετικά και απέφυγε κάθε σχολιασμό για αυτά, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για υπηρεσιακές πληροφορίες.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το "Risk Monitor", το 38% των συνεδριάσεων των Αντιπροσώπων, ασχολήθηκε, για την εύρεση και διορισμό του πρώην συμβούλου στην ДАНС, Αλεξέι Πετρόφ, ένα 36% με την καθαρή και τυπική εξέταση των εκθέσεων προόδου και της γραφειοκρατίας και ένα μόνο 2% αφιέρωσε για την καταπολέμηση των διαρροών διαβαθμισμένων πληροφοριών και το ζήτημα του ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Ο επικεφαλής του οργανισμού «RISK MONITOR», Στέφαν Ποπόφ, προέβη σε αυστηρή κριτική για την προτεινόμενη δημιουργία ‘Μονάδας Πληροφοριών’ με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σύμφωνα με τον Ποπόφ, είναι ‘ατυχής η σκέψη για δημιουργία ενός νέου θεσμού με ξεχωριστό προϋπολογισμό και με αρμοδιότητες που συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις ενασχολήσεις της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας’.
Όσον αφορά την καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, ο Ποπόφ, συστήνει να τεθούν στην ДАНС ‘συμπληρωματικές λειτουργίες για τη συλλογή εγκληματολογικών πληροφοριών, που θα εξυπηρετούν περισσότερο την εκτελεστική εξουσία και όχι, τόσο, τη δικαστική’.
--
«Фондация "Риск монитор"»
Mediapool, 19.4.2011.