Βουλγαρία: Η ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων

"Πρέπει ο λαός να μάθει τους κινδύνους του ριζοσπαστικού μουσουλμανισμού"


Απρίλιος 30, 2011.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει την ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων της.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή χτίστηκαν περίπου 350 νέα τζαμιά. Πολλά από τα μουσουλμανικά αυτά τεμένη δημιουργήθηκαν με χρήματα από την Σαουδική Αραβία, από όπου προήλθε και το Ριζοσπαστικό Ισλάμ.


Η βουλγαρική αστυνομία διεξήγαγε ελέγχους σε διάφορα ξένα ισλαμικά ιδρύματα και πραγματοποίησε αρκετές συλλήψεις την τελευταία δεκαετία, με την υποψία της εξάπλωσης του Ισλάμ και της ένταξης των μουσουλμάνων στο φονταμενταλισμό.

Η έρευνα διεξήχθη σε έναν κοινοτάρχη και καθηγητή ισλαμικών σπουδών από το χωριό  Ρίμπνοβο, με την υποψία ότι είχε λάβει σαουδαραβική χρηματοδότηση για την διάδοση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Η έρευνα επεκτάθηκε και στην βουλγαρική πόλη Σάρνιτσα μετά από πληροφορίες ότι  ο μουφτής Σαΐντ Μουτλού διέδιδε τον ριζοσπαστισμό.

Ο Μουτλού θεώρησε παράλογο τον ισχυρισμό ότι κήρυττε το Ριζοσπαστικό Ισλάμ.
«Υπάρχει μόνον ένα Ισλάμ. Σκοπός μας είναι να εισάγουμε μια νέα καθαρή θρησκευτική συνείδηση. Και το Ισλάμ είναι έτοιμο να δεχθεί αυτήν την τάση», είχε δηλώσει.

Στο πίσω δωμάτιο του τεμένους ο Μουτλού διατηρούσε ένα σχολείο το οποίο υποτίθεται ότι χρηματοδοτούνταν από την οργάνωση Αλ Βακφ Αλ Ισλάμ, από την Ολλανδία. Οργάνωση η οποία απαγορεύτηκε λόγω της συμμετοχής της σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες στη Βουλγαρία υπάρχουν αρκετά τέτοια σχολεία.

Αλλά οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες όπως και άλλες κρατικές αρχές άλλων κρατών, δέχονται έντονη κριτική για τις ενέργειές τους αυτές, αν και οι περισσότερες δράσεις που πραγματοποιούνται εναντίον των ισλαμιστών είναι σε μεγάλη μυστικότητα και ο απλός λαός εξακολουθεί να μην γνωρίζει την ύπαρξη του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Στην τελευταία, μάλιστα, δράση των βουλγαρικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε σε σπίτια και γραφεία κοινοταρχών και ιμάμηδων σε μουσουλμανικά χωριά, με συνοδεία της εισαγγελίας και των εκπροσώπων της αστυνομίας, δεν απέδωσε καρπούς.

Ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Ντιμιτάρ Αβράμοφ, εκτιμά ότι όλη αυτή η δραστηριότητα επηρεάζει αρνητικά τόσο την ασφάλεια όσο και την δημοκρατία στη χώρα και ότι ο κίνδυνος του Ριζοσπαστικού Ισλαμισμού πρέπει να γίνει γνωστός στο λαό.

«Οι προσπάθειες που γίνονται για τη διάδοση του ριζοσπαστικού Ισλάμ, δεν είναι μόνον μια επίθεση κατά της χώρας μας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτραπεί. Χρειάζεται ενημέρωση του κοινού.
»Η συμπεριφορά των μυστικών υπηρεσιών και των κυβερνήσεων μας  πρέπει να αλλάξει. Εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από τις παλιές κομμουνιστικές αρχές και αποτελούν κράτος εν κράτει, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αυτές τα μέσα ενημέρωσης και ο λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής θρησκευτικής κοινότητας στη Βουλγαρία, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με ριζοσπαστικές οργανώσεις και τονίζουν τη θέλησή τους να συνεργαστούν πλήρως με τις επίσημες αρχές.

«Υποστηρίζουμε τις δράσεις των μυστικών υπηρεσιών και των εισαγγελέων για την καταπολέμηση των ριζοσπαστών μουσουλμάνων. Είναι γνωστό ότι η ριζοσπαστικοποίηση έρχεται από το εξωτερικό. Εμείς είμαστε πιστοί πολίτες της χώρας μας, παρά την μεγάλη καταστολή που έχουμε υποστεί από το κομμουνιστικό καθεστώς» υποστηρίζει ο  μουφτής Μίμιν Μπιράλ.

Γίνεται φανερό ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι στη Βουλγαρία επεκτείνεται ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός. Οι λόγοι είναι προφανείς. 

Ωστόσο το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στον κοινωνικό ιστό τους, μουσουλμάνους.

Ιδιαίτερα, όμως, για τη Βουλγαρία, τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά, όταν ο μουσουλμανικός πληθυσμός έχει ανέλθει στο 13 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού.
--
«Се радикализираат муслиманите во Бугарија»
Kurir, 29.4.2011.