Απρίλιος 19, 2011
Με τίτλο «Οι Έλληνες επιλέγουν μια ισχυρή κυβέρνηση για την πΓΔΜ» η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’ παρουσιάζει απόψεις Ελλήνων ειδικών περί του ‘σκοπιανού’.
«Η δίκαιη εκλογική διαδικασία, χωρίς συμβάντα, για την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα βαδίσει στο δρόμο της επίτευξης ενός συμβιβασμού που θα ‘φέρει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας’ είναι οι προσδοκίες των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για τις πρόωρες εκλογές στην πΓΔΜ, οι οποίοι, μάλιστα, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα Σκόπια και τα Βαλκάνια, χωρίς, ωστόσο, να προβαίνουν σε σχολιασμό για πολιτικά κόμματα της αρεσκείας τους», γράφει στο σημερινό της φύλλο η αναφερόμενη εφημερίδα.
Στη συνέχεια παρουσιάζει τις απόψεις τριών Ελλήνων, τις οποίες παρουσιάζουμε εν συντομία.
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αριστοτέλης Σιαμπίρης τόνισε ότι μια ισχυρή κυβέρνηση έχει περισσότερες πιθανότητες για την επιτυχή αντιμετώπιση της διαφοράς του ονόματος και των λοιπών θεμάτων από μια αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια είπε ότι «η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα ήθελε να τηρηθούν οι εκλογικές διαδικασίες σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΑΣΕ». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν θα θέλαμε να δούμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο των προηγουμένων εκλογών, του 2008, με τις παρατυπίες και τα περιστατικά, την εκλογική νοθεία και τον εκφοβισμό του λαού, όπως επεσήμαναν πριν από τρία χρόνια οι διεθνείς παρατηρητές».
Παραπλήσιο σχολιασμό έκανε και ο αναλυτής και ερευνητής του ελληνικού think tank-ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος.
«Οι εκλογές του 2011 θα είναι μια δοκιμασία για τις δημοκρατικές αξίες της χώρας σας, σε μια προσπάθεια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» είπε ο Τζογόπουλος και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα παρακολουθεί σήμερα τις εξελίξεις, αλλά δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική του κράτους, ούτε δείχνει εύνοια σε κάποιο κόμμα».
Ο Τζογόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρό συμφέρον στη διατήρηση της σταθερότητας της πΓΔΜ, σχηματίζοντας μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογίας της. «Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα», τόνισε.
--
«На Грција и' одговара силна влада во Македонија»
Утрински весник, 19.4.2011.