"Οι απογραφές των Βαλκανίων είναι κατά των Σκοπιανών"... |
Μάιος 11, 2011.
«Μια απλή στατιστική λειτουργία μετατρέπεται για τους Σκοπιανούς σε όργανο αναγκαστικής αφομοίωσης- που δεν εξαφανίζονται μόνον από την Βουλγαρία, την Ελλάδα, το Κόσσοβο, αλλά προετοιμάζεται η εξαφάνισή τους και στην απογραφή του Φθινοπώρου από την Αλβανία» …
Τα παραπάνω γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ αναφερόμενη στην απογραφή πληθυσμών του 2011.
Το έτος 2011, γράφει η εφημερίδα, είναι το έτος της απογραφής και όχι μόνον για τα Βαλκάνια αλλά σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Για παράδειγμα, η Γερμανία άρχισε χθες την πρώτη απογραφή της μετά την ενοποίηση το 1989. Η απογραφές αποτελούν σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία των κυβερνήσεων με την πληθώρα στοιχείων τα οποία θα επεξεργαστούν, θα αναλυθούν και θα χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό και τη δημιουργία των πολιτικών της κυβέρνησης ή των πολιτικών που θα ακολουθήσουν οι τοπικές αρχές.
Πρόκειται για μια τακτική που ισχύει σε χώρες που εκτελούν τις συνήθεις πολιτικές, ενώ τα Βαλκάνια, ομολογουμένως, είναι πολύ διαφορετικά.
Στις περισσότερες βαλκανικές χώρες, η απογραφή αποτελεί κύρια πολιτική ενέργεια, στην οποία συλλέγονται δεδομένα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των εθνικών μύθων.
Οι απογραφές, δυστυχώς, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το μολύβι και τη γομολάστιχα για να διαγράψουν την ύπαρξη ενός έθνους ή μιας μειονότητας και μια τέτοια πολιτική την αισθάνονται καλύτερα οι Σκοπιανοί στη γειτονιά τους.
Εντελώς ανήθικη απογραφή έγινε στην Βουλγαρία και ανήθικη απογραφή ξεκινά στην Ελλάδα. Στους καταλόγους της απογραφής, ούτε η Αθήνα, ούτε η Σόφια δεν άφησαν το ενδεχόμενο της ελεύθερης απογραφής των Σκοπιανών που θα μπορούσαν να απογραφούν ως ‘Μακεδόνες’. Δεν είναι σε θέση να εκφράσουν ούτε την πολιτιστική, ούτε την γλωσσική ταυτότητά τους.
Και αυτό είναι παράδοξο. Μπορούν να απογραφούν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία, αλλά όχι στις γειτονικές χώρες, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κράτος «καταγωγής» τους.
Παλαιότερα ήταν καλύτερα
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο- συνεχίζει το σκοπιανό δημοσίευμα- οι χώρες έχουν την υποχρέωση κάθε δέκα χρόνια να προβαίνουν σε απογραφή πληθυσμού, αγαθών και πλούτου.
Εντούτοις , στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, η μία ως νέο μέλος και η άλλη ως παλαιό της ΕΕ, δεν δίνουν τη δυνατότητα της απογραφής στους Σκοπιανούς.
Επί 70 χρόνια στην Ελλάδα ή 50 χρόνια, στην Βουλγαρία, μέσω των ‘σύγχρονων δημοκρατιών’ γίνεται αναγκαστική αφομοίωση των Σκοπιανών και των άλλων μειονοτικών ομάδων.
Στην Ελλάδα, στην απογραφή του 1920 που έγινε υπό της πίεσης της Κοινωνίας των Εθνών καταγράφηκαν λαϊκές εθνικές γλωσσικές ομάδες , όπως Έλληνες, Μακεδόνες, Βλάχοι, Βούλγαροι, Εβραίοι. Τα αποτελέσματα όμως αυτά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ επίσημα.
Το ελληνικό κράτος διεξήγαγε μόνο μια απογραφή το 1951 στην οποία απαριθμούνται 41.000 ‘Σλαβόφωνοι’.
«Αυτό είναι το μόνο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα» δήλωσε ο Πάβλε Φιλίποφ –Βοσκόπουλος, μέλος της ηγεσίας του κόμματος των Σκοπιανών «Ουράνιο Τόξο».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι το κόμμα αυτό επί 15 χρόνια στην Ελλάδα, ζητά να εισαχθεί η κατηγορία της εθνικής ταυτότητας των πολιτών και να γίνει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και τις συστάσεις ορισμένων διεθνών οργανισμών, όπως είναι το
Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα πεισματικά αρνείται να το πράξει.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Βουλγαρία, όπου κάποτε οι Σκοπιανοί ονομάζονταν ελεύθερα ως ‘Μακεδόνες’.
Τέτοιες είναι οι απογραφές του 1946, με 180.000 Σκοπιανούς, του 1956 με 164.000 Σκοπιανούς, ενώ η απογραφή του 2001 καταγράφει μόνον 5.071 Σκοπιανούς, ενώ τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους δεν έχουν, ακόμη, δημοσιευθεί.
Τα Τίρανα στο δρόμο της Αθήνας και της Σόφιας
Η πολιτική της Αλβανίας όσον αφορά τις μειονότητες είναι διφορούμενη. Είναι όμως τα Τίρανα αποφασισμένα να ακολουθήσουν την πολιτική της Αθήνας και της Σόφιας.
Στην τελευταία απογραφή του 2004, δεν υπήρχε καμία κατηγορία μειονοτήτων, έτσι η απογραφή δεν τις αναγνωρίζει.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως, προτρέπει στην Αλβανία να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία και στην καταγραφή των μειονοτήτων. Κάτι, για το οποίο υποσχέθηκε να κάνει, αλλά προς το παρόν το ανέβαλε για το Φθινόπωρο. Όπως άλλωστε έγινε και σε εμάς- γράφει το σκοπιανό κείμενο- αλλά και στη Σερβία.
Η αναβολή της απογραφής των Τιράνων δεν σημαίνει ότι προτίθενται να προβούν σε απογραφή των μειονοτήτων, όπως τουλάχιστον είναι σήμερα.
Ο Εφτίμ Μιτρέφσι, μέλος της Αλβανικής ‘Μακεδονικής Συμμαχίας για την Ενσωμάτωση», δήλωσε ότι η κοινότητα των Σκοπιανών σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 120.000 άτομα. (Οι Αλβανοί τους υπολογίζουν τις 4 χιλιάδες)
Αλλά οι «Μακεδόνες» δεν θα εξαφανιστούν μόνον από τα αλβανικά στατιστικά βιβλία, αλλά και από τα ελληνικά και τα βουλγαρικά και δυστυχώς και από αυτά του Κοσσυφοπεδίου.
Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία της απογραφής στη γειτονιά μας και αυτή είναι διαφορετική από αυτήν των ευρωπαϊκών κρατών, καταλήγει το σκοπιανό δημοσίευμα
--
Πηγή: Дневник, Skopje
(σ.σ. Είναι άξιοι θαυμασμού οι Σλάβοι γείτονες μας, που μας … συγκίνησαν και ξέχασαν τους 200.000 Έλληνες, που τους ονόμασαν επί σειρά απογραφών ως "Σλάβους" . Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια.
Συγκινητικό το κείμενο. Πραγματικά δάκρυσα…)