Σκόπια: «Έχουμε στείλει το μήνυμα ότι η πΓΔΜ δεν επιζητεί λύση της ονομασίας»


Ιούνιος 24, 2011.- Koha e re

Με την  αρχαιοποίηση της κοινωνίας στην οποία προβαίνει  η απερχόμενη κυβέρνηση- με την πρόσφατη τοποθέτηση των μνημείων, επεκτείνει περαιτέρω το ‘χάσμα’ με το νότιο γείτονα, την  Ελλάδα, σχετικά με την άλυτη διαφωνία για το όνομα.

Αυτό είναι το σχόλιο εντόπιου εμπειρογνώμονα, σχετικά με την τοποθέτηση των μνημείων στα Σκόπια, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην Μπίτολα του Φίλιππου του Β΄ από τη σημερινή κυβέρνηση.


Για τον πρώην διπλωμάτη Μαλέφσκι Ντένκο, παρά την τοποθέτηση των μνημείων και τις διεθνείς προειδοποιήσεις, η πράξη αυτή είναι χωρίς διπλωματικό νόημα, αφού η ίδια η κυβέρνηση το έχει κηρύξει αυτό καθεαυτό  ως προτεραιότητα της.

« Αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν είναι μια πράξη  πολιτικής ευφυΐας, αλλά αντίθετα παρέχει ένα επιχείρημα φάρο  σε ένα μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας για την μη εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Επιπλέον, δημιουργεί  διαπληκτισμούς με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει το δικαίωμα του βέτο. Αυτό  επιδεινώνει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας η οποία αποκλίνει από τους δύο στόχους της πΓΔΜ που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε ο γνώστης του διεθνούς δικαίου Μαλέφσκι Ντένκο

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει από διπλωματία, ενώ «δείχνει ότι η χώρα έχει πιο σημαντικό ζήτημα της ταυτότητας κα της αρχαιοποίησης από ότι την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Η πολιτική της Ελλάδας δεν θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και  στην απαίτηση του πρωθυπουργού (σ.σ. των Σκοπίων) για συνομιλίες με τις Βρυξέλλες τώρα θα πρέπει  όλοι να  γνωρίζουν ότι δεν θα αρχίσουν αν το ζήτημα δεν επιλυθεί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Μαλέφσκι.

«Έχουμε χάσει τους υποστηρικτές μας στην διεθνή κοινότητα, λόγω της εξελισσόμενης αρχαιοποίησης της κοινωνίας αυτά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε στείλει το μήνυμα ότι η πΓΔΜ δεν επιζητεί λύση της ονομασίας. Η  ΕΕ μας έχει θέσει στο περιθώριο, εξαιτίας αυτής της πολιτικής», δήλωσε  ο αναλυτής Στέβο Πανταρόβσκι.

Σύμφωνα με τον Άλφρεντ Μούσλιου, στην πραγματικότητα η αρχαιοποίηση της κοινωνίας μας, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είχε πρωταρχικό σκοπό και σπουδαιότερο από  την ένταξη  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι αφελής να πιστεύει κάποιος ότι δεν θα αντιδρούσε η Ελλάδα, η οποία  είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και τριάντα χρόνια.

«Οπωσδήποτε τα απερίσκεπτα αυτά μέτρα  μπορούν να εκληφθούν ως πρόκληση και είναι σαφώς επιζήμια την ευρω-ολοκληρωτική διαδικασία», δήλωσε ο Μούσλιου/Musliu, προσθέτοντας ότι ο επίτροπος της Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, υπερκέρασε  το πρόβλημα αυτό και αναφέρθηκε κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.




Πηγή: Koha e re