Ιούλιος 9, 2011.
Συνέντευξη του προέδρου της εβραϊκής οργάνωσης ‘Σαλόμ’ Maxim Benvenisti, στο βουλγαρικό πρακτορείο ‘Κρός’
Τι προκάλεσε την άνοδο του αντισημιτισμού στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια;
Ο αντισημιτισμός της βουλγαρικής κοινωνίας είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενος. Οι Βούλγαροι δεν είναι κατά βάθος αντισημίτες, θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί.
Ιστορικά οι Βούλγαροι και οι Εβραίοι δεν ήταν ποτέ ανταγωνιστές. Ο πρώτος σοβαρός αντισημιτισμός στη Βουλγαρία έρχεται με τον Απελευθερωτικό Πόλεμο. Οι πρώτες αντισημιτικές ιδέες προέρχονται από τη Ρωσία.
«Η Ρωσία δημιούργησε τον αντισημιτισμό»
Το επόμενο κύμα του αντισημιτισμού είναι στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Αυτοκρατορική Ρωσία κατηγόρησε τους Εβραίους ότι δολοφονούν παιδιά και πίνουν το αίμα τους. Ακόμη και στη Βουλγαρία έγινε προσπάθεια να εξαπλωθεί μια τέτοια διαδικασία, κυρίως στις πόλεις Γιάμπολ, Λομ και Στάρα Ζαγόρα. Και ηθικός αυτουργός αυτών των διδικασιών ήταν ο μητροπολίτης της Στάρα Ζαγόρα, Μεθόδιος Κούτσεβιτς.
Το επόμενο κύμα του αντισημιτισμού εισήχθη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε με τη Λευκή Φρουρά, όταν η τελευταία έφυγε από τη Ρωσία των μποσελβίκων και μετανάστευσε στη Βουλγαρία.
Ο μπολσεβικισμός πιστώνεται (από αυτούς) ως εβραϊκό φαινόμενο και γιατί στην Κομιντέρν προεδρεύει ο Ζινόβιεφ, ο οποίος ήταν Εβραίος.
«Ο Βουλγαρικός Εθνικισμός»
Το επόμενο κύμα αντισημιτισμού ήταν δημιούργημα του Βουλγαρικού Εθνικισμού, ο οποίος ήταν καθαρή αντιγραφή από το γερμανικό μοντέλο.
Το 1948 οι Εβραίοι της Βουλγαρίας άρχισαν να εισπράττουν αρνητική στάση με ένα κλίμα που δημιουργήθηκε με συντάκτες οι οποίοι δημοσίευαν με ψευδώνυμα , συγγραφείς, καλλιτέχνες, γιατροί, δημιουργώντας ένα κλίμα κατά των Εβραίων. Αν ο Στάλιν δεν είχε πεθάνει θα είχαμε ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα, μετά από εκείνο του Χίτλερ. Ένας άλλος τύπος αντισημιτισμού είναι η πάλη ενάντια στο Σιωνισμό.
« Η Βουλγαρία εχθρός του Ισραήλ»
Ο Νο 1 εχθρός του Ισραήλ ήταν η σοσιαλιστική Βουλγαρία. Στη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων πολλοί Εβραίοι σε διευθυντικές σχέσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι και μετανάστεψαν. Σήμερα ο αντισημιτισμός στη Βουλγαρία είναι εισαγόμενος κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη.
Ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο που δημιουργεί ιδέες, φαντασιώσεις. Στην βορειοδυτική Βουλγαρία δεν ζει ούτε ένας Εβραίος. Οι ιστοσελίδες είναι γεμάτες με αντισημιτικά κείμενα και θέσεις . Σήμερα πολλοί Βούλγαροι μισούν τους Εβραίους χωρίς να έχουν δει καν έναν Εβραίο.
Επιπλέον όταν ο κακός χρόνος φέρνει τη φτώχια, το μίσος εξαπλώνεται. Οι Εβραίοι ήταν ένας βολικός στόχος, επειδή υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον εβραϊκό κόσμο.
Ο Βουλγαρικός αντισημιτισμός έχει τις ρίζες της ανάπτυξής του, στο μίσος που δημιουργείται στην κοινωνία στις εξωτερικές επιδράσεις της, αλλά όχι επειδή το δημιούργησαν οι Εβραίοι.
Πόσα είναι τα μέλη του συλλόγου ‘Shalom’ στη Βουλγαρία; Πόσο μεγάλη είναι η εβραϊκή κοινότητα στη χώρα;
Στη Βουλγαρία τα μέλη της «Σαλόμ» είναι 3.900 άτομα. Από αυτά τα 900 είναι παιδιά. Μαζί με τις Βουλγάρες συζύγους και του Βούλγαρους συζύγους, όλοι αναμειγμένοι είναι 5 με 6 χιλιάδες άτομα. Δεν υπάρχει ούτε ένας Εβραίος επικεφαλής των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης ή ενός προγράμματος επεξεργασίας τους, όπως είχε δηλώσει ο Χίτλερ ότι κατά κανόνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έχουν οι ισραηλίτες επενδυτές.
Ποια είναι τα ενδιαφέροντα, οι πρωτοβουλίες της οργάνωσή σας ;
Πρόσφατα μια γυναίκα ήρθε σε εμάς και μας είπε ότι τα παιδιά της δεν έχουν να φάνε. Η γυναίκα έφυγε από εδώ με 1.000 λέβα. Δεν αντικαθιστούμε το βουλγαρικό κράτος και την κοινωνία της διακονίας. Διαθέτουμε ένα δέκα τοις εκατό για να βοηθούμε σύμφωνα με το σύστημα first-come-first. Η «Σαλόμ» συνίσταται από ανεξάρτητους ανθρώπους χωρίς χρήματα. Το «Αμερικανικό Κοινό» έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα «Τα παιδιά που έχουν ανάγκη», και μέσω αυτού βοηθά τα παιδιά που έχουν ανάγκη, όχι μόνο τα εβραϊκής καταγωγής.
Αυτοί οι Αμερικανοί δότες δωρίζουν μέσω της Παγκόσμιας μεγαλύτερης οργάνωσης «Αμερικανικό Κοινό» που το επόμενο έτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της ίδρυσής του. Εμείς οργανώνουμε, επίσης, κατασκήνωση για τα παιδιά σε συγκεκριμένο χρόνο.
Στην εβραϊκή παράδοση δεν υπάρχει η λέξη ‘Φιλανθρωπία’, δεν υπάρχει η λέξη ‘ Δικαιοσύνη’.
Το ένα δέκατο των εσόδων μας πηγαίνει στους Εβραίους που εγκαταστάθηκαν στο αρχαίο Ισραήλ. Η ‘Σαλόμ’ για τον ιερό αυτόν σκοπό συγκεντρώνουν από 600 έως 700 χιλιάδες κάθε χρόνο, για να βοηθήσουμε το Ισραήλ για την ανέγερση νέων κατοικιών κλπ.
--
Πηγή: информация от Агенция "КРОСС"