Ιούλιος 6, 2011.
Σόφια.
Η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Ataka θα υποστηρίξει κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο που προτείνεται για την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπως προτάσσεται από τον Ιβάν Κοστόφ και Ντίνο Γκιαούροφ.
Τα παραπάνω δήλωσε ο ηγέτης του Ataka, Βόλεν Σίντεροφ κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.
Έτσι όπως παρουσιάζεται το νομοσχέδιο χρειάζεται σοβαρή επεξεργασία, κυρίως γιατί δεν έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό πως θα γίνεται ο έλεγχος από την Εθνική Συνέλευση, είπε ο Σίντεροφ και θα τονίσει:
«Υπάρχει ο κίνδυνος για την νεοσυσταθείσα υπηρεσία να γίνει εργαλείο πολιτικής πίεσης από την επόμενη κυβέρνηση».
Το Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα έχει την ευθύνη των αποφάσεων.
«Στην πράξη δεν γνωρίζω ποια είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ποια η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών.
«Στην πράξη δεν γνωρίζω ποια είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ποια η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Υπάρχει το δεδομένο ότι στο μεταβατικό στάδιο της χώρας μας, οι υπηρεσίες αυτές έχουν υποστεί μια καταστρεπτική διαδικασία».
Ωστόσο, τρεις ανώτατοι υπάλληλοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στις μυστικές πληροφορίες: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης και ο πρόεδρος της χώρας.
Και αναρωτήθηκε ο Σίντεροφ στο βήμα της Βουλής:
«Γιατί οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έδωσαν πληροφορίες για μια άλλη απειλή για τη Βουλγαρία και την μαθαίνουμε από την «The Wall Street Journal» που γράφει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου εξαιτίας της ελληνικής κρίσης;»
Ο Σίντεροφ επέστησε την προσοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ‘οι οποίοι όλη τη μέρα «τραγουδούν» ότι η Βουλγαρία είναι τόπος ασφαλείας. Τόνισε ακόμη απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών «το ένα τρίτο του τραπεζικού τομέα της Βουλγαρίας είναι ελληνικό. Και εδώ είναι η ερώτησή μου προς τις μυστικές υπηρεσίες – για δεν αναφέρουν αυτή την απειλή για τη Βουλγαρία; Η ελληνική κρίση είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο δεν ομιλούν, ούτε αναλύουν, ούτε επισημαίνουν» είπε ο Σίντεροφ.
--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"