Αύγουστος 7, 2011. (Στο τέλος παρατίθεται σχετικό αλβανικό βίντεο)
Οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν σε σημεία διέλευσης των συνόρων με τη Σερβία, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι από διαδηλωτές Σέρβους, είκοσι τέσσερις ώρες μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να ξεπεραστεί η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι διελεύσεις των συνόρων του βορείου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου προς τη Σερβία, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της KFOR , μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
Σέρβοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει πολλές ελλείψεις, αλλά αυτό δημιουργεί χώρο για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.
Παρά τις θετικές αντιδράσεις για την εξέλιξη της κατάστασης από Ιδρύματα της Πρίστινα υπήρξαν και αντιδράσεις όπως του «κινήματος Αυτοδιάθεσης» το οποίο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέτυχε να διευθετήσει την κατάσταση και το ‘ζήτημα του Κοσσόβου χάθηκε’.
Ειδικές μονάδες της αστυνομίας του Κοσσόβου ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου 2011, χειρουργική επέμβαση για να θέσουν υπό τον έλεγχο τους, δύο σημεία διέλευσης των συνόρων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί σερβική πλειοψηφία.
Η κίνηση διατάχθηκε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει την απαγόρευση των εισαγωγών από τη Σερβία, η οποία δεν παραδέχεται την κυριαρχία του Αλβανών και οι νόμοι της κυβέρνησης της Πρίστινα δεν εφαρμόζονται.
Η επιχείρηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το σερβικό λαό που με οδοφράγματα έκλεισε τους κεντρικούς δρόμους της Βόρειας.
Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον της αστυνομίας κοντά στο δήμο Zubin Potok, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι του βορρά.
Οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου απαίτησαν την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, κάτι που δεν διαψεύστηκε από την Πρίστινα.
Η αστυνομική επιχείρηση δεν υποστηρίχθηκε από τις δυνάμεις KFOR, οι οποίες απηύθυναν έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ομιλίες που τελικά μετατέθηκαν για το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με αλβανικές πηγές του Κοσσυφοπεδίου οι συνομιλίες των δύο μερών ορίστηκαν για τις 5 Σεπτεμβρίου 2011.
--
Πηγές: Bota sot, ina-online