Αύγουστος 18, 2011.
Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ακολούθησε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα. Tο διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο συντρίφτηκε και ο ιστορικός της ηγέτης είναι νεκρός, όμως, παραρτήματα της Οργάνωσης παραμένουν στην Υεμένη και τη Βόρεια Αφρική και αξιολογούνται ως πραγματική απειλή.
Ορισμένοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες, έσπευσαν να καλωσορίσουν τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το Μάιο, καθώς πίστευαν ότι ήρθε η αρχή του τέλους για την Αλ Κάιντα. Άλλοι, όμως, προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για νίκη.
Ο πυρήνας της Αλ Κάιντα πιέζεται ολοένα. Προς το παρόν βρίσκεται σε τέτοια αδύναμη θέση που δεν ήταν ποτέ, δήλωσε ο Michael Laytar, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είμαστε κοντά σε αυτήν τη στρατηγική ήττα της Αλ Κάιντα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λέον Πανέτα, τον περασμένο μήνα στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Αφγανιστάν, στο τέλος, δηλαδή, μιας οργάνωσης που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του περασμένου αιώνα.
Με το θάνατο του Μπιν Λάντεν έκλεισε και ο κύκλος των πλέον δημοφιλών αναζητήσεων στην ιστορία, χτυπώντας την καρδιά της Ομάδας, η οποία υποχώρησε μετά τις θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές στις ΗΠΑ, και χάθηκε σε κρυψώνες του Πακιστάν.
Τον Μπιν Λάντεν τον αντικατέστησε ο πολύχρονος βοηθός του και ιδεολόγος, Αϊμάν αλ- Ζαουάχρι.
Σε μια σειρά από δηλώσεις που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ο Αιγύπτιος επέμεινε ότι η Αλ Κάιντα δεν μπορεί να σταματήσει και έκανε ξανά έκκληση για παγκόσμιο τζιχάντ, αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν έχει τον ‘αέρα’ και το χάρισμα του Σαουδάραβα προκατόχου του.
Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας για την Αλ Κάιντα, Jean-Pierre Filio, δήλωσε ότι η μεταβίβαση της ηγεσίας στην τρομοκρατική ομάδα δεν είναι εύκολη.
Το Παράρτημα της Υεμένης « Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» ανακοίνωσε επίσημα την υποταγή της, αλλά, δεν έκανε το ίδιο και η ιρανική ομάδα «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ», η οποία εξέφρασε μόνο την ικανοποίησή της για το διορισμό του νέου ηγέτη. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή ένταση στο κίνημα ‘Τζιχάντ’, μέχρι του σημείου να τίθεται ο ένας έναντι του άλλου, οι Αιγύπτιοι κατά των της Υεμένης και οι Ιρακινοί κατά των βορειοαφρικανών», δήλωσε ο Γάλλος εμπειρογνώμονας.
Ο κεντρικός πυρήνας της Αλ Κάιντα φαίνεται αδύναμος να ελέγξει τις περιφερειακές ομάδες, που υπάρχουν σε διάφορες χώρες και οι οποίες στο παρελθόν είχαν δηλώσει υποταγή στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Στην Υεμένη , η «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου» προσπαθεί να επωφεληθεί από την αναρχία που επικρατεί στη χώρα για να κερδίσει έδαφος και να δημιουργήσει καταφύγια.
«Η Υεμένη είναι μια σημαντική περιοχή όπου οι τοπικές φυλές έχουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του τζιχάντ» δήλωσε ο Dominique Thomas, ειδικός σε θέματα ισλαμισμού στη Σχολή Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού.
«Υπάρχει γόνιμο έδαφος για την τζιχάντ. Εκεί μπορούν να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν για τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Η ομάδα ολοένα και επεκτείνεται. Οι ηγέτες τους είναι σε ασφαλείς θέσεις και ο μόνος κίνδυνος για αυτούς είναι οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Thomas.
Στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, της Αφρικής, η «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» δέχεται στην πράξη μια πολύ περιορισμένη πίεση από τις περιφερειακές χώρες, αδύναμες, στην ουσία, αντιστάσεις και οι οποίες δεν είναι καλά συντονισμένες.
Τα μέλη αυτής της ομάδας διαθέτουν ξένους ομήρους που τους απαγάγουν αποσπώντας τεράστια χρηματικά ποσά (λύτρα) και έχουν την ικανότητα επίθεσης στις τοπικές δυνάμεις αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν έξω από τον ‘παράδεισο’ της ερήμου τους.
Το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» περιλαμβάνει πολλές ομάδες σχετικές με την Αλ Κάιντα, παρόλο που υπέστη σοβαρά χτυπήματα εξακολουθεί να είναι μια πραγματική απειλή, δεδομένου από τις επιθέσεις του, σε όλη τη χώρα, στις 15 Αυγούστου, σκοτώθηκαν 74 άτομα.
Πέρα όμως από την απειλή των ένοπλων ομάδων που εργάζονται για την εξάπλωση της παγκόσμιας τζιχάντ, μια άλλη ξεφυτρώνει με λιγότερη προβλέψιμη απειλή.
Αυτή είναι μια απειλή από τους ευρωπαίους ριζοσπάστες ακτιβιστές που μετατράπηκε σε ιερό πόλεμο με πληροφορίες στο διαδίκτυο και σχεδόν αθόρυβα εξαπλώνεται.
«Αυτό είναι ένα άλλο είδος απειλής. Δεν είναι βέβαια της ιδίας κλίμακας με αυτήν της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς οι επιθέσεις του Σεπτεμβρίου του 2001 είχαν τεράστιες συνέπειες για μια χώρα με γεωπολιτικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Michael Laytar.
Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η άποψή του αυτή αποδεικνύεται με το κύμα βίας του ακροδεξιού Andersh Bering Brayvik, που προκάλεσε πολύνεκρες φονικές επιθέσεις στις 22 Ιουλίου στη Νορβηγία.
«Κοιτάξτε την τραγωδία στη Νορβηγία-δείτε τι προκάλεσε στο Ευρώπη. Μικρά γεγονότα μπορούν να φέρουν συνέπειες στρατηγικής σημασίας», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.
–
Πηγή: AFP- Информационна Агенция "Фокус"