Τι είπε ο Γκρούεφσκι στην 66η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


Σεπτέμβριος 25, 2011.

Γκρούεφσκι: Ξέρουμε ποιοι είμαστε…

Νέα Υόρκη.

«Ξέρουμε ποιοι είμαστε και που ζούμε. Είμαστε ΄Μακεδόνες’, μιλάμε ‘μακεδονικά’ και η χώρα μας ονομάζεται ‘Μακεδονία’», ανέφερε ο Γκρούεφσκι στην ομιλία του, σήμερα (χθες) στην 66η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του επίσημου πρακτορείου των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της FYROM είπε χαρακτηριστικά « Δεν θέλουμε να βρισκόμαστε  σε μια θέση  όπου το όνομα και η ταυτότητά μας να αμφισβητούνται  από μια χώρα, χωρίς να μας έχει ρωτήσει».


Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι η πραγματικότητα είναι συχνά, παγερή, σκληρή και βάναυση και “αυτή είναι από το νότιο γείτονά μας που αντιτίθεται με το όνομα και την ταυτότητά μας. Και εκτός του ότι έχει δημιουργεί μια διαφορά στο όνομα είναι μια μοναδική παγκόσμια  περίπτωση όπου μια  χώρα (η Ελλάδα)  να διεκδικεί να έχει μονοπώλιο δύο ονόματα( Μακεδονία και Ελλάδα) ή να μας πείσει ότι δεν είμαστε αυτό που αισθανόμαστε.

« Αναλογιστείτε σε ποια δεινή κατάσταση βρίσκονται οι συμπολίτες μου που τους έχει μπλοκαριστεί κάθε προοπτική ανάπτυξης, λόγω των αποκλεισμών που τίθενται από το γείτονά στην ένταξη μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μόνο και μόνο επειδή είμαστε  όπως αισθανόμαστε.

Παρακαλώ, για μια στιγμή, για να αντιληφθείτε τη θέση μας, προσπαθήστε να σκεφτείτε πως θα νοιώθατε αν κάποιος σας ζητούσε να μην είστε Γερμανοί, Βρετανοί, Αμερικάνοι,  Ρώσοι, Κινέζοι, Νιγηριανοί, Αργεντινοί κλπ. Απλώς αναρωτηθείτε γιατί υποστηρίζουμε να είμαστε αυτό που είμαστε, χωρίς να προσβάλλουμε κανέναν, χωρίς να προκαλούμε  βλάβη σε κανέναν, με κατανόηση, με ανεκτικότητα και σεβασμό στους γείτονές μας, στους φίλους μας, σε όλους εσάς, αλλά και σε σχέση με τον γείτονά μας που έχουμε αυτήν τη διαφορά κατανοούμε τους φόβους του και δεν έχουμε καμία αξίωση να μονοπωλήσουμε το όρο Μακεδονία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Πιο κάτω θα τονίσει ότι  η ‘Μακεδονία’ έχει ένα μεγάλο χαρακτηριστικό γνώρισμα το οποίο κληρονόμησε εδώ και χιλιάδες χρόνια:
 « Έχουμε ως κληρονομιά από την αρχαιότητα να είμαστε οι θεματοφύλακες του κοσμοπολιτισμού και της λειτουργικής ιδέας της πολυπολιτισμικότητας. Με την πάροδο των αιώνων, ζούσαν στη χώρα μου, διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και έθνη. Προσπαθούμε να τα ενσωματώσουμε χωρίς να αλλοιώσουμε ή αν αφομοιώσουμε την κυρίαρχη κουλτούρα τους. Είμαστε υπερήφανοι  για την διαφορετικότητα και τον πλούτο της».

Αναφερόμενος ότι ο λαός του δεν διακατέχεται από σωβινισμό θα τονίσει:

«Ο σωβινισμός δεν ήταν ποτέ κυρίαρχος και αναγνωρισμένος από το λαό μας. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα το 1993 και η αλλαγή της σημαίας μας,  έδειξαν την καλή μας θέληση. Αλλά η ευθύνη και η ωριμότητά μας δεν θα έπρεπε να γίνει αντιληπτή ως αδυναμία ή να υποβαλλόμαστε  σε συνεχείς καταχρήσεις από οποιονδήποτε γιατί από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

--
Πηγή: ΜΙΑ