Η Αλβανία έχασε εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ λόγω διαφθοράς



Σεπτέμβριος 2, 2011.

Η Αλβανία έχει χάσει εκατομμύρια δολάρια βοήθειας από τις ΗΠΑ, λόγω εκτεταμένης διαφθοράς σε όλες τις δομές της κοινωνίας, ακόμη,  και στα υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα, όπως αποκαλύπτει  το Wikileaks.

“Είναι ένα αναμφίβολο γεγονός ότι η διαφθορά στην Αλβανία είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και της κοινωνίας”, έγραψε σε τηλεγράφημα  του ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Βίντερς, όπως δημοσίευσε  το «Wikileaks».


Ο Βίντερς στο τηλεγράφημα του σημειώνει ότι παρά την αύξηση της διαφθοράς σε μεγάλο αριθμό κατηγοριών υψηλού και χαμηλού κοινωνικού επιπέδου, παραμένει το κλίμα της ατιμωρησίας.
Το «Wikileaks» δημοσίευσε πάνω από 100  διπλωματικά τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα. Σε αυτά σημειώνεται το μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς που υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο. Επισημαίνεται ακόμη ότι η Αλβανία εξακολουθεί να είναι μια έχει μια ανεπαρκή διοικητική ικανότητα που χαρακτηριστικό της είναι  η κατάχρηση.

Ο Βίντερς, σύμφωνα με τη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων, υποστηρίζει ότι υπάρχουν βασικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η στενή οικογένεια του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, τα κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης και πολλά μέλη του Κοινοβουλίου συμμετείχαν σε υποθέσεις διαφθοράς μεγάλης κλίμακας, όπως γράφει και η διαδικτυακή πύλη « Balkan Insight».

Η διαφθορά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αλβανία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα νωρίτερα αυτό το χρόνο αναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει ότι ζήτησε 700 χιλιάδες ευρώ. Σε αργία βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Ντριτάν Πρίφτι. Μια έρευνα που έχει αρχίσει, πολλοί αναρωτιούνται αν θα ολοκληρωθεί αφού οι περισσότερες έρευνες διαρκούν αρκετά χρόνια.

Οι αμερικανοί διπλωμάτες σε τηλεγραφήματά τους τον περασμένο Ιανουάριο προειδοποιούν  τις αρχές των ΗΠΑ για την ευπάθεια που υπάρχει στην Αλβανία.
Τα Τίρανα τα τελευταία χρόνια έλαβαν δύο δόσεις αμερικανικής βοήθειας, αν και θα μπορούσαν να έχουν λάβει περισσότερες δόσεις αν τα προβλήματα αυτά δεν υπήρχαν στο βαθμό που υπάρχουν, επισημαίνει ο αμερικανός πρέσβης  στα Τίρανα, σε μήνυμά του.

--
Πηγή: Sitel