Σεπτέμβριος 6, 2011.
Τίρανα.
Η αλβανική εθνικιστική οργάνωση Κόκκινο Μαύρο /( Kuq e Zi) είχε συνάντηση με δημοσιογράφους , σήμερα, οι οποίοι προέρχονται από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, με θέμα συζήτησης «Το αλβανικό ζήτημα και τα πρότυπα της ΕΕ».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Κρέσνικ Σπαχίου, δήλωσε ότι το εθνικό ζήτημα της χώρας δεν μπορεί να αποτελεί μέρος εμπορικής διαπραγμάτευσης και συμβιβασμών.
Αναφερόμενος σε τηλεγράφημα που δημοσιεύθηκε από το Wikileaks, ο Σπαχίου είπε ότι φωτογραφίζει σαφώς την Αθήνα που εκβίαζε την Αλβανία για την ένταξή της, σε μια εποχή που η ένταξη μπορεί να γίνει επίσημα από τις Βρυξέλλες και με βάσει των 12 σημείων- προϋποθέσεων, των Βρυξελλών που πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία.
«Σήμερα πολλοί Αλβανοί έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, υπάρχουν ομάδες με διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω, όμως στην προκείμενη περίπτωση υπάρχει ένα κοινό θέμα, ένα εθνικό θέμα, το οποίο δεν διατίθεται για ευκαιριακές δηλώσεις, ούτε της Αθήνας, ούτε του Βελιγραδίου και δεν αποτελούν μέρος συμβιβασμού.
»Το τηλεγράφημα της αμερικανής πρεσβείας φέρνει σαφώς το πρόσχημα των Αθηνών, για να πιεστεί η Αλβανία να υπογράψει τη Συμφωνία των Χωρικών Υδάτων. Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, περνά από τις Βρυξέλλες και όχι από τις ιδιοτροπίες της Αθήνας. Δεν επιθυμούμε την Αθήνα, ως δικηγόρο των Βρυξελλών και δεν χρειαζόμαστε δικηγόρους, αλλά, και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την Αθήνα σε αυτό το εθνικό ζήτημα», δήλωσε ο Σπαχίου.
Ο Κρέσνικ Σπαχίου – ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια πολιτική έκφραση, για να εκλεγεί στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον Σαλί Μπερίσα- σε αυτήν τη διάσκεψη υπογράμμισε την θέση του για την αλβανική απογραφή επισημαίνοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσοι Αλβανοί είναι στην Αλβανία και πόσοι είναι στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο: « Σήμερα γίνεται απαίτηση παρά ποτέ να γίνει σαφές αυτό το οποίο θα καταγραφεί και τι δεν θα καταγραφεί. Η Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ χρέος, συνεχίζει να πληρώνει συντάξεις σε πολίτες που θεωρούνται ανύπαρκτοι για το κράτος της. Και εννοούμε αυτούς που ζουν στην Αλβανία. Υπάρχει μια τέτοια κατάσταση με την Ελλάδα που έχει συνάψει δάνεια από όλη την Ευρώπη ακόμη και για αυτούς που ζουν στην Αλβανία»
--
Πηγή: BW