Σεπτέμβριος 6, 2011.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα για τους Τσάμηδες. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της ανάλυσης του πρώην Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Τίρανα, Τζον Γουίδερς (φωτό), σύμφωνα με τηλεγράφημα που έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 10 Νοεμβρίου του 2008.
Στο έγγραφο αυτό, ο πρέσβης των ΗΠΑ, κάνει μια λεπτομερή σύνοψη και ανάλυση του όλου προβλήματος των Τσάμηδων, παρέχοντας ιστορικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον Γουίδερς η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα με το φόβο μη χρεωθεί ως εθνικιστική.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα της 10ης Νοεμβρίου του 2008:
«Οι Αλβανοί Τσάμηδες εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια δικαστική διαδικασία σχετικά με το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας/ ή της αποζημίωσης για την κακομεταχείριση που υπέστησαν από το ελληνικό κράτος καθώς και των υλικών ζημιών.
»Πολύ ελάχιστα πράγματα γίνονται για το ζήτημα των τσάμηδων αν και με το ψήφισμα του 1994 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγνωρίστηκε ως ένα θέμα, αλλά, φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να αμφισβητήσει την Ελλάδα και να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των δύο χωρών, αν επιμείνει σε αυτό.
»Η προοπτική της νομικής υπόστασης του θέματος απαιτεί περισσότερη προσοχή από τους Τσάμηδες, αλλά δεν είναι βέβαιο αν και ποιο δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα».
Παρακάτω ο Πρέσβης Γουίδερς περιγράφει την οδυνηρή ιστορία της απέλασης των Αλβανοτσάμηδων από το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται:
«Αιχμή του θέματος είναι οι Αλβανοί που ζούσαν στη δυτική Ελλάδα. Κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, περίπου 20 χιλιάδες ή κατά άλλους 40, εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως «συνεργάτες των φασιστών κατακτητών και εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία. Στην αρχή είχαν καλή μεταχείριση από την Αλβανία, αλλά αργότερα στράφηκαν κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης και εκτελέστηκαν πολλά μέλη της κοινότητάς τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Τσάμηδες να είναι οι ισχυροί αντίπαλοι του κομμουνιστικού καθεστώτος. Πολλά μέλη της κοινότητας των τσάμηδων είναι ενταγμένα στο κεντροδεξιό συνασπισμό (φιλοκυβερνητικοί) και πιστεύουν ότι ο αριθμός των Τσάμηδων στην Αλβανία είναι περίπου τετρακόσιες χιλιάδες άτομα. Οι Τσάμηδες έχουν αγωνιστεί για να επιστρέψουν . Τον Οκτώβριο του 2008 ο Ταχίρ Μουχεντίνι, αρχηγός των τσάμηδων και πρόεδρος του κόμματος PDI δήλωσε σε πολιτικό σύμβουλο της Πρεσβείας ότι οι Τσάμηδες σε συνεργασία με αρκετούς ανώτερους της αλβανικής κυβέρνησης (δεν ανέφερε τα ονόματά τους), έχουν καταστήσει, σχεδόν, νομικό το ζήτημα με την Ελλάδα και το προωθούν ως «γενοκτονία».
Και πιο κάτω:
«Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εταίρος της Αλβανίας με τη μεγαλύτερη εμπορική συνεργασία και περίπου με 1 εκατομμύριο Αλβανούς που εργάζονται στην Ελλάδα και η αλβανική κυβέρνηση δεν φαίνεται έτοιμη να βλάψει τις σχέσεις με τους Έλληνες προωθώντας το ζήτημα των τσάμηδων.
»Πέρα όμως από το γεγονός ότι η Τσάμηδες ετοιμάζουν μια νομική υπόθεση εναντίον του ελληνικού κράτους, δίνοντας στοιχεία και πρωτοβουλίες στα χέρια της αλβανικής κυβέρνησης, ωστόσο, παραμένει δύσκολη η υπόθεση, καθώς για να ανοίξει το ζήτημα της δικαιοδοσίας απαιτούνται νομικές επιτπώσεις».
--
Πηγή: ZemraShiqptare