Σεπτέμβριος 14, 2011.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ‘εφαρμογή του μηχανισμού προσωρινής εξαίρεσης χωρών’ από την ζώνη Σένγκεν και σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, το μέτρο έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα να κρατήσει τους λαθρομετανάστες μακριά από την Ένωση, ανακοίνωσε χθες η ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times».
Η Ελλάδα για μια μακρά περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και επί μια δεκαετία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στο σύστημα ελέγχου των κοινών συνόρων της ΕΕ.
Μετά βίας κατάφερε να ελέγξει τα ανατολικά σύνορά της με την Τουρκία, σε όλη την έκταση των νησιών του Αιγαίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Επιπρόσθετα, από τους 104.000 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2010, περίπου 88.000 ήρθαν από τα ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΕ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρώπη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς την Ελλάδα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες.
Μόνο το ένα τοις εκατό των αιτήσεων ασύλου έχουν εγκριθεί στην Ελλάδα ενώ στη Σουηδία, αν το δούμε συγκριτικά, έχουν έγκριση 70 τοις εκατό των αιτήσεων ασύλου.
«Χθες, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, ζητήσαμε μια εξήγηση από το Σκοπιανό Υπουργείο Εξωτερικών τι θα σήμαινε για τα Σκόπια και τους Σκοπιανούς να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά οι υπεύθυνοι μας δήλωσαν ότι δεν είχαν πληροφορίες για μια τέτοια περίπτωση.
Ανεπίσημες, πάντως, πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών λένε ότι αν η Ελλάδα βγει από την ελεύθερη ζώνη Σένγκεν, αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια η χώρα θα καθορίζει την πολιτική των θεωρήσεων και υπήρχε το ενδεχόμενο η Αθήνα να εισαγάγει το απόλυτο μέτρο για ένα καθεστώς θεωρήσεων της χώρας μας, αν και αυτό εμπίπτει στο πεδίο της εικασίας.
Από την υπογραφή της συμφωνίας του Σένγκεν το 1995, επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ, και μπορεί να ταξιδεύσει κανείς χωρίς έλεγχο διαβατηρίων. Αυτό θεωρείται ένα από τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, γράφουν οι «Financial Times».
Πηγή: Дневник- Скопје