Σεπτέμβριος 5, 2011.
Βερολίνο.
Ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) August Haning, κατηγόρησε τις αρχές των ΗΠΑ, ότι εκ προθέσεως, έκαναν κατάχρηση των πληροφοριών της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ώστε να αρχίσει ο πόλεμος στο Ιράκ.
Σε μια συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag», ο Haning δήλωσε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που διαβίβαζαν μη επαληθευμένα στοιχεία για το Ιράκ περί εργαστηρίων και παραγωγής βιολογικών όπλων, έγιναν αντιληπτά ως αξιόπιστες πηγές από τις ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους στο Ιράκ.
Ο August Haning απέρριψε τις κατηγορίες κατά της BND, ότι δήθεν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.
«Οι Αμερικανοί πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη για τον πόλεμο», είπε ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Haning, η Ουάσιγκτον είχε προγραμματίσει τον πόλεμο στο Ιράκ το 2001: δύο μόλις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου η BND έλαβε επίσημη επιστολή από τη CIA για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το Ιράκ.
«Για μένα αυτή η επιστολή, ήταν η πρώτη ένδειξη για την προετοιμασία της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Haning.
Πρώτα οι Αμερικανοί ενδιαφέρθηκαν για τα δεδομένα που ελήφθησαν από έναν πληροφοριοδότη της BND, που είχε το παρατσούκλι Κούρβεμπαλ.
Σύμφωνα με στοιχεία, πίσω από το όνομα αυτό κρύβονταν ο πρώην ιρακινός χημικός μηχανικός Ραφέντ Αλ Ντζανάμπι, που το 1999 ζήτησε από τη Γερμανία αν του δώσει πολιτικό άσυλο, με αντάλλαγμα να προσφέρει στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες το ιρακινό οπλικό πρόγραμμα .
Η BND είχε επανειλημμένα ειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα κινητά εργαστήρια για την παραγωγή χημικών όπλων δεν έχουν ελεγχθεί και δεν πρέπει να βασίζονται στην πηγή των πληροφοριών.
«Οι Αμερικανοί με διαβεβαίωσαν ότι οι πληροφορίες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά των προφορικών παρεμβάσεων του Γραμματέα Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ», είπε ο Haning.
Συγχρόνως σε μια εσπευσμένη δήλωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της 5ης Φεβρουαρίου του 2003, ο Πάουελ παρείχε «αποδείξεις» για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.
Στη δήλωση εμπλέκονταν τα υποτιθέμενα πυρηνικά όπλα του Ιράκ, οι συνδέσεις του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα, καθώς τα υποτιθέμενα εργαστήρια παραγωγής βιολογικών όπλων.
Η BND, τότε είχε διαμαρτυρηθεί στις ΗΠΑ ζητώντας εξηγήσεις, που ποτέ δεν έλαβε. «Η Γερμανική Κατασκοπεία, είχε εξαπατηθεί», κατέληξε στο συμπέρασμα ο Haning.
Αργότερα ο Αλ Ντζανάμπι παραδέχθηκε ότι οι πληροφορίες του σχετικά με τα εργαστήρια του Ιράκ, ήταν εντελώς φανταστικά και ότι δεν ήθελε να προκαλέσει πόλεμο στο Ιράκ, παρά να πάρει άσυλο στη Γερμανία.
--
Πηγή: агенция БЛИЦ