Σεπτέμβριος 15, 2011.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει σε έκθεσή της ότι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην περιοχή είναι η Αλβανία και ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για την απάλειψη της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
«Η αντίληψη της διαφοράς , με την έννοια εκείνων που δωροδοκούν, έχει μειωθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τις μελέτες μας, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για το θέμα αυτό», δήλωσε η Jane Armitage, διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και αναφέρθηκε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής.
‘Τα επιτεύγματα είναι αναμφισβήτητα. Αυτή είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει διπλασιάσει τα έσοδα φόρων στην περίοδο 2004-2009. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιέρωσε το σύστημα των ηλεκτρονικών προμηθειών κατά 100 τοις εκατό, με βάση τη βοήθεια που έλαβε από την USAID», δήλωσε ο Μπερίσα.
Ωστόσο, η Armitage δήλωσε ότι νόμος που προβλέπεται στις δημόσιες συμβάσεις είναι πολύ καλός, αλλά πιο σημαντικό είναι η υλοποίησή του.
«Οι επιχειρήσεις λένε ότι υπάρχει διαφάνεια, αλλά, υπάρχουν ορισμένες που εγείρουν την ανησυχία ότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως σε μερικές περιοχές», δήλωσε η Jane Armitage.
Η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη επισκέφθηκε τα Τίρανα για την παρουσίαση μιας σειράς εκθέσεων και μελετών που σχετίζονται με θέματα της αλβανικής οικονομίας. Ένα από αυτά, μετά από τη διαφθορά, ήταν και το ιδιοκτησιακό.
«Η ασφάλεια του δικαιώματος της ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική. Είναι ένα θέμα το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής. Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση όλων των παραγόντων, οι οποίοι τονίζουν ότι η Αλβανία στο ζήτημα αυτό πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Armitage.
Η τράπεζα αναφέρει ότι η μείωση της διαφθοράς και η εξεύρεση λύσης για το θέμα της ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας στο σημερινό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο καθένας εκφράζει την ανησυχία ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τα χαμηλά επιτόκια θα πλήξουν την ανάπτυξη των περιφερειακών οικονομιών. Η Αλβανία είναι πολύ συνδεδεμένη με την οικονομική ευημερία της Δυτικής Ευρώπης. Οι κανόνες της οικονομικής αύξησης δεν είναι όπως ήταν στο παρελθόν και είναι σημαντικό η κυβέρνηση να μειώσει το δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό πρέπει να διαχειριστεί έναν προϋπολογισμό με έλλειμμα υψηλότερο του 3%», είπε η Armitage.
--
Πηγή: balkanblog.org- Top Channel