Σεπτέμβριος 8, 2011.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου των Σκοπίων προκάλεσαν τους Έλληνες αναλυτές που γράφουν ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη αναφορικά με τη διαμάχη για το όνομα.
«Αντί να βρεθεί μια λογική συμβιβαστική λύση από το 1992, οι τότε κυβερνήσεις είχαν πάρει μια απόλυτη στάση. Επιζητούσαν την πλήρη εξάλειψη του όρου «Μακεδονία» από το όνομα του βόρειου γείτονά της. Οι μαξιμαλιστικοί στόχοι τους θυσίασαν μια έντιμη συμβιβαστική λύση. Τώρα η χώρα αναγνωρίζεται με το συνταγματικό της όνομα από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, ΗΠΑ και Ρωσίας».
Ας σημειωθεί ότι η πιο κοντινή λύση ήταν επί των διακυβερνήσεων Γκεοργκιέφσκι- Σημίτη με τον ονομασία «Άνω Μακεδονία», ήταν μια πρόταση που ρίχτηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια εποχή που οι περισσότεροι μιλούσαν απλά για τη «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Σε αντίθεση με την εποχή Μπους, η Αθήνα, σήμερα, πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.
«Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός ειλικρινούς συμβιβασμού είναι ώριμες. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι έτοιμες. Το ίδιο και η αλβανική αντιπολίτευση στην πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός απομένει να τολμήσει», γράφουν οι Έλληνες αναλυτές.
Εντωμεταξύ η Αθήνα ολοένα και πιο ηχηρά ισχυρίζεται ότι η ‘μακεδονική’ γλώσσα δεν υπόκειται σε διαπραγματεύσεις.
Κόκκινη γραμμή αποτελεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός της ονομασίας και για γενική χρήση. Αυτό, άλλωστε, τόνισε και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Σταύρος Λαμπρινίδης, στην επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διαφορά μπορεί να επιλυθεί.
--
Πηγή: Sitel