Τεχεράνη: Ισλαμικό Συνέδριο για την ‘Αραβική Άνοιξη’


Σεπτέμβριος 25, 2011.
Μία διεθνής Ισλαμική Διάσκεψη έλαβε χώρα στην Τεχεράνη, σχετικά με την ‘Ισλαμική Αφύπνιση’ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ογδόντα χωρών.

Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι της πολιτικής και του Τύπου από το Ιράν και από άλλες χώρες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.


Σε ομιλία που εκφώνησε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο ανώτατος Ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, ζήτησε από τα κράτη της περιοχής να εργαστούν προς την κατεύθυνση της Ισλαμικής Ενότητας και να είναι επιφυλακτικοί στις συνωμοσίες των δυτικών κρατών, τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Ο Χαμενί δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αξιόπιστες από τις χώρες της περιοχής.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στο Συνέδριο και το χαρακτήρισαν ως μια ευκαιρία να εμβαθύνουν την επιρροή του Ιράν στις εξελίξεις του αραβικού κόσμου, ιδίως μετά τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην περιοχή.

Η συντηρητική εφημερίδα Jomhuri-ye Eslami υποστήριξε ότι κύριο καθήκον σήμερα του Ιράν είναι να βοηθήσει τα αραβικά έθνη στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής κατάστασης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ιράν δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος που έκανε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν επέτρεψε στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν  τις οικονομίες και τα πολιτικά συστήματα των μουσουλμανικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας.

Το Ιράν οφείλει να παρουσιάσει στις αραβικές χώρες ένα επιτυχημένο επαναστατικό μοντέλο, ένας στόχος για την ολοκλήρωση του οποίου απαιτείται δράση και όχι συνθήματα και λόγια.

Η καθημερινή εφημερίδα Keyhan, είδε, επίσης, την Ισλαμική Διάσκεψη ως ευκαιρία για ένα ξύπνημα για συζήτηση στις εξελίξεις του αραβικού κόσμου, λέγοντας ότι ο αραβικός κόσμος είναι τώρα  που αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα επαναστάσεων, των οποίων το τίμημα περιλαμβάνει την ισλαμική ιδεολογία και την στροφή προς τις εθνικιστικές τάσεις ενός ισλαμικού μοντέλου το οποίο τονίζει τον αντι-αμερικανικό και αντι-ισραηλινό χαρακτήρα των αραβικών εξεγέρσεων.


--
Πηγή: Intelligence & Terrorism Information Center