Σεπτέμβριος 24, 2011.
Το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης του γερμανικού πρακτορείου DPA είναι σαφές: Τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν θέλουν η χώρα τους να παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Αλλά πολλοί Γερμανοί μπορεί να έχουν ξεχάσει ή δεν γνωρίζουν ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία είχε παρακαλέσει την Ελλάδα για παροχή οικονομικής βοήθειας.
Πως η Ελλάδα βοήθησε στο γερμανικό θαύμα
Λονδίνο 1953: Η Γερμανία έχει επαφές με 22 χώρες. Η γερμανική αντιπροσωπεία προτρέπει τους εταίρους να της ελαφρύνουν το χρέος. Σημαντικό στην περίπτωση ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ. Τότε υπήρχε τεράστια πίεση στη Γερμανία και από τις αποζημιώσεις της για επανορθώσεις των πολεμικών αβαριών που είχε προκαλέσει από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Γερμανία παρακαλούσε, τότε, να την βοηθήσουν 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία έσβησε με ευκολία το ήμισυ του χρέους της.
Για την τότε νεοσύστατη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ήταν μια μεγάλη βοήθεια, λέει ο Jurgen Kaiser,από την Ένωση της Πρωτοβουλίας για το Χρέος, σε σχετική επέτειο.
Το γερμανικό θαύμα δεν θα είχε γίνει
Η Γερμανία ευνοήθηκε από την απαλοιφή του χρέους,και έμεινε με ένα πολύ χαμηλότερο από αυτό το οποίο οφείλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες ή το σημερινό χρέος της Ελλάδας.
Έτσι, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους, αν δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, τουλάχιστον δεν θα είχε συμβεί ή θα μπορούσε να συμβεί πολύ αργότερα.
Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ραγδαία μετά το 1953. Σε δέκα χρόνια διπλασίασε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. Η Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη, με τόση οικονομική ανάπτυξη, όπως έγινε μετά τη Συμφωνία του Γερμανικού Χρέους του Λονδίνου.
---
‘Gazeta Tema’ (αλβανική εφημερίδα)