Σεπτέμβριος 18, 2011.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών/ ΜΙΤ, με ανώτερα στελέχη του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος/ PKK, και αυτές, ήταν μέρος της διαδικασίας λύσης ενός ‘σημαντικού ζητήματος της χώρας’.
«Κάθε κράτος περνά μέσα από διαδικασίες και διαπραγματεύσεις, όπως αυτές», είπε ο Γκιούλ.
«Δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό από το να συμμετέχει η ΜΙΤ στα θέματα αυτά. Στόχος είναι ο τερματισμός της τρομοκρατίας. Όλες οι μέθοδοι που αναπτύσσονται για τον τερματισμό της τρομοκρατίας έχουν μια στρατηγική και η ΜΙΤ κάνει ένας μέρος αυτής».
Την περασμένη εβδομάδα, είχαν καταγραφεί μυστικές συνομιλίες μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο προκαλώντας πολιτική διαμάχη στην Άγκυρα, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εξαπάτηση. Ωστόσο, παρά την κριτική στάση για το περιεχόμενο της διαρροής κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επέκρινε ανοικτά το γεγονός ότι υπάλληλοι της ΜΙΤ συναντήθηκαν με ανώτερα στελέχη του PKK.
Η πρώτη επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση ήρθε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μπασίρ Αταλάι, ο οποίος είχε πει: « Τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς να ληφθεί ο αναλογούν κίνδυνος», αναφερόμενος στο κουρδικό ζήτημα στη χώρα.
Σύμφωνα με τις διαρροές οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας/ΜΙΤ συναντήθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές στο Όσλο της Νορβηγίας με εκπροσώπους του PKK με τη παρουσία ενός εκπροσώπου-συντονιστή από τη χώρα.
«Η τουρκική δημοκρατία ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία με τη Βρετανία, την Ισπανία και άλλες χώρες που υπέφεραν από την τρομοκρατία στο παρελθόν», με αυτήν την έκφραση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, Cemil Çiçek, στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Η μαγνητοφωνημένη συνομιλία που αναρτήθηκε την Τρίτη σε σχετική ιστοσελίδα Video, είχε καταγράψει συνομιλίες ενός προσώπου που συστήθηκε ως Φιντάν, του Αφέτ Γκιουνές, πρώην αναπληρωτή αρχηγού της ΜΙΤ – τώρα συνταξιούχου- με τους εκπροσώπους των μαχητών του PKK, Sabri Ok, Mustafa Karasu και Zübeyir Aydar καθώς και έναν αγγλόφωνο αντιπρόσωπο του ‘κράτους συντονιστή’.
Το άτομο που παρουσιάστηκε ως Φιντάν (ο Αφέτ Γκιουνές δηλαδή) είπε ότι ήταν εκπρόσωπος του Ερντογάν και τους διαβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν βλέπει ‘με σοβαρότητα και ειλικρίνεια’ την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Λέει, επίσης, ότι η κατάπαυση του πυρός θα ήταν ζωτικής σημασίας για την εμβάθυνση των διαπραγματεύσεων.
--
Πηγή: Hurriyet