Οκτώβριος 15, 2011.
Η εθνική τηλεόραση και οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Το Βήμα» αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα λάβουν οι αξιωματούχοι επίσημη ενημέρωση από το Ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια οργανώνουν μαύρη αγορά στην Ελλάδα για την απόκτηση έργων τέχνης της αρχαίας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την πρόληψη της αρχαιοκαπηλίας για να μην πωληθούν στα Σκόπια αρχαία αντικείμενα, τα οποία θα τα εκμεταλλευτούν για να αποδείξουν την αρχαία ιστορία τους.
Και «Το Βήμα» με εντολή της ελληνικής αστυνομίας προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι ένα μεγάλο μέρος των αρχαίων αντικειμένων τέχνης που ανακαλύφτηκε στην περιοχή των Σκοπίων στην πραγματικότητα πουλήθηκαν από αρχαιοκάπηλους και αγοράστηκαν από τα Σκόπια για να αποδείξουν τη συνέχεια της ιστορίας τους.
Ελληνικές πηγές για το ‘Κανάλ 5’, δήλωσαν ότι ο τελευταίος πόλεμος προπαγάνδας φαίνεται και από το ρεπορτάζ του ‘Κανάλ 5’ στη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε ένας κρατήρας, που ανακαλύφθηκε στο χωριό Κορέσνιτσα των Σκοπίων, ένα από τα πολυτιμότερα έργα τέχνης στον κόσμο. Ο κρατήρας αυτός είναι ύψους δύο πόδων και χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε τακτική επαφή –σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς- με την οικογένεια, Shleby White, που αγόρασε αυτό το αρχαίο αντικείμενο στη μαύρη αγορά.
Σύμφωνα με πηγές του ‘Κανάλ 5’ η τελευταία εκστρατεία των ελληνικών αρχών είναι να προετοιμάσουν το κοινό για την επιστροφή του κρατήρα στα Σκόπια. Πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψιν ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει προβεί σε σχετικές αποδείξεις ότι βρέθηκε αυτό το αρχαίο αντικείμενο στο έδαφός τους και δεν αποκλείεται η Ελλάδα να δώσει μάχη για να πάρει τον κρατήρα αυτόν.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το εύρημα αυτό είναι ένα από τα δέκα πολύτιμα έργα τέχνης στον κόσμο και η αξία του προσδιορίζεται μεταξύ των 50 και 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
Горан Момироски – Γκόραν Μομιρόσκι
(Σημείωση: Το θέμα, βέβαια, έχει άμεση σχέση με την έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο μουσείο του Λούβρου, όπου η Ευρώπη μαθαίνει για την αληθινή ιστορία των αρχαίων Μακεδόνων και όχι αυτήν που προωθούν υπογείως οι πικρόχολοι πλαστογράφοι)
--
Πηγή: Канал 5